avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua În lunile din urmă, la apariția ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua În lunile din urmă, la apariția modificărilor art. ...

Buna ziua
În lunile din urmă, la apariția modificărilor art. 1, alin. (1) din Ordonanța de urgență 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea corona-virusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, și anume ,,Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.,, - am redus timpul de lucru și la muncitorii cu jumătate de normă, respectiv de la 4 ore la 2 ore. Am considerat că dacă putem reduce timpul de lucru salariaților cu 8 ore la 2 ore (reducând cu 80% vine la calcul 1,6 ore), putem și celorlalți salariați cu 4 ore pe zi să aplicăm aceasta micșorare.
AJOFM a făcut plățile pentru salariații cu 4 ore reduși la 2 ore pentru lunile în care am redus timpul de lucru, dar s-au trezit zilele trecute că nu aveam voie să facem această micșorare. Au motivat că prevederile OG 132/2020 art. 1, alin. (1) se referă numai la cei cu 8 ore pe zi și anume ,, Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii...,,. Art. 112, alin. (1) Codul muncii prevede: ,,Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.,,. În urma acestui considerent AJOFM va constitui debit pentru plățile efectuate la persoanele cu jumătate de normă la care am redus timpul de lucru.
Menționez că timpul de lucru redus l-am calculat lunar și nu zilnic sau săptămânal. Pe muncitorii cu jumătate de normă trebuia să ii trimit în concediu fără plată deoarece nu se încadrau la timpul efectuat de ceilalți salariați. Într-o lună salariații cu norma întreagă și cu programul redus conform OG 132/2020 au lucrat numai 35 ore. Muncitorii cu jumătate de normă și fără program redus trebuiau să lucreze în acea lună în jur de 80 de ore ceea ce e imposibil. Lucrau mai mult de jumătate lună de numai 5 salariați/zi (din 360) câte 4 ore.
Considerați ca AJOFM procedează corect?
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2021
juridic@c, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:54, 2 Decembrie 2021
Din lege " .. angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară,..." , reiese ca nu s-a facut distinctie intre cei cu norma intreaga sau cu timp partial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna, am un srl (cod caen 3299) ce activeaza in domeniul confectionarii ... Anna85. Anna85. Buna, Am un SRL (cod CAEN 3299) ce activeaza in domeniul confectionarii articolelor de nunta si incasarile au fost afectate drastic (ex. 200 lei incasari in ... (vezi toată discuția)
Conform oug nr 132/ 2020, actul care a introdus kurzarbeit, in ... leruana leruana Conform OUG nr 132/ 2020, actul care a introdus Kurzarbeit, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de ... (vezi toată discuția)
Revisal 6.0.8 - declararea perioadelor kurzarbeit (oug132) in ... ElenaRosoi777 ElenaRosoi777 Revisal 6.0.8 - declararea perioadelor Kurzarbeit (OUG132) In situatia in care se generează Registrul electronic al din sisteme proprii de evidenţă, cum ... (vezi toată discuția)