avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dilema pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dilema pensionare anticipata

Buna ziua

Daca sunt nascuta in 05.1954, actualmente pensionata pe caz de boala din 03.2007, cu o vechime de 29 de ani si 8 luni, in ce conditii pot beneficia de pensionare anticipata la limita de varsta? De la ce varsta? Acesti ultimi 2 ani se vor adauga la vechime?

Multumesc
O zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 17:37, 12 Ianuarie 2010
Puteti beneficia de:

1. Pensie pentru limita de varsta incepand cu luna februarie 2014, adica la implinirea varstei de 59 ani si 9 luni

2. Pensie anticipata partiala incepand cu februarie 2009, adica la implinirea varstei de 54 ani si 9 luni.

Nu se adauga la vechime perioada in care ati fost pensionata pe caz de boala .
-in 02.2014 iesiti in pensie limita de varsta
-in pensie anticipata in 02.2009 si sa aveti o vechime in munca de minim 29 ani si 6 luni (puteti iesi de azi)
- cei 2 ani de pensie de boala se adauga la stagiul de cotizare limita de varsta (pentru 2014), nu la stagiul pentru pensie anticipata ...la pensie anticipata nu se adauga nici perioada crestere copil pana la 2 ani, facultate si stagiul militar.
Dragi colegi, :)
Din invaliditate nu se trece in anticipata partiala iar stagiul complet de cotizare, in cazul doamnei, este de 30 de ani.

O zi buna.

Gabriela Pintea
Pentru femeile născute în luna mai 1954, din vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă de 59 ani şi 9 luni se poate stabili dreptul la pensia anticipată parţială cu max. 5 ani înainte. Ca urmare, dvs, puteaţi solicita acest tip de pensie încă din februarie 2009 (59 ani şi 9 luni veţi avea în 02.2014 - când veţi intra în pensie pentru limită de vârstă - deci: 02.2014-5 ani= 02.2009), CU CONDIŢIA CA, la data solicitării acestei pensii să aveţi un stagiu de cotizare efectiv de cel puţin 29 ani şi 6 luni (acesta este stagiul complet de cotizare legal pentru dvs.).!
Din cele scrise, cred că îndepliniţi aceste condiţii. Urmează să vă adresaţi casei de pensii teritoriale care poate, în baza carnetului dvs. de muncă şi a declaraţiilor lunare nominale depuse de angajatori pe perioada de după aprilie 2001 până la zi să vă calculeze exact stagiul de cotizare realizat şi să vă confirme îndeplinirea condiţiilor pentru pensia anticipată parţială.
Perioada de pensie anticipată însă nu constituie stagiu de cotizare asimilat, ceea ce înseamnă că la limita de vârstă veţi rămâne cu perioada de stagiu realizată până la intrarea în anticipată.
Corect in privinta stagiului, greseala este a mea. Stagiul complet de cotizare este de 29 ani si 6 luni.
Dar repet, un beneficiar de pensie de invaliditate nu poate solicita pensie anticipata partiala.

Art. 64 - Legea nr. 19/2000
(1) La împlinirea vârstei standard sau a vârstei standard reduse conform legii pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasă dintre pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, am si eu o intrebare in cazul unei pers care a iesit la pensie in 1999 (pensie de invaliditate grad 2) ; are vechime in munca de 25 anisi este ... (vezi toată discuția)
Se poate trece de la pensia de invaliditate la pensia anticipata virgi6nia virgi6nia beneficiez de pensie de invaliditate cu drept de munca de 4 hin ianuarie fac 50 de ani, vechimea in munca este de 33 de ani 3 luni si16 zile din care 14 ani 4 ... (vezi toată discuția)