avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunțare la proces indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunțare la proces indiviziune

Buna ziua
Socrul meu a moștenit împreuna cu alți frați și rude mai multe terenuri și un imobil, casa bătrânească. Acum este chemat in judecată de nepoții altui frate pentru ieșire din indiviziune împreuna cu restul rudelor. El nu are pretenții la nimic din ce a moștenit tacit, cum poate renunța și sa nu participe la acest proces. Multumesc.
Este vorba doar de iesirea din indivizune sau vorbim si despre dezbaterea mostenirii?

Daca a fost dezbatuta mostenirea si acum se solicita doar iesirea din iindivizune (in speta, impartirea bunurilor care compun masa succesorala) , socrul este deja mostenitor si nu mai poate renunta la cota sa parte din mostenire si nici la proces.

Daca este vorba de un proces care are ca obiect dezbaterea succesiunii ,plus iesire din indivizune, atunci lucrurile sunt mai nuantate.
Trebuie sa stiti ca, nu exista notiunea de” mostenire tacita”. ci de acceptare tacita a mostenirii, sunt lucruri diferite, desi la prima vedere ar parea ca insemna acelasi lucru.

Acceptarea unei mosteniri poate fi expresa (prin incheierea unei declaratii autentice de acceptare a mostenirii )sau tacita.
Acceptarea tacita intervine atunci cand un mostenitor face anumite acte care potrivit legii sunt consideratre ca fiind acte de accepatare tacita a unei mosteniri.

Sunt considerate ca fiind acte de acceptare tacită a mostenirii oricare dintre acele activităţi întreprinse de un moştenitor, din a căror îndeplinire rezultă neîndoielnic intenţia sa de a accepta succesiunea lui de cujus (defunctului).
Codul civil nu stabileşte exact care sunt acele acte care intreprinse de un mostenitor, constituie manifestarea intentiei de a accepta succesiunea.
Jurisprudenta a stabilit ca sunt acte de acceptare tacita a unei mosteniri, actele de posesiune si folosinţă a bunurilor succesorale, incheierea unor acte de dispozitie de catre mostenitor care are ca obiect un bun aflat in masa succesorala, etc.
Instanţa de judecata va trebui sa stabileasca in concret, in functie de fiecare caz in parte, daca actul savarşit de un succesibil, reprezinta sau nu o acceptare tacita a mostenirii.
De aceea, inainte de a intreprinde orice demers, trebuie analizat concret daca socrul dvs. a acceptat sau nu mostenirea tacit si care este pozitia celorlati mostenito ri fata de situatia de fapt.

In cazul in care nu a acceptat mostenirea in mod tacit, atunci trebuie sa dea o declaratie de renuntare la mostenire daca mai este in termenul de optiune succesorala sau o declaratie de neacceptare a mostenirii daca a expirat acest termen.
Trebuie sa stiti de asemenea ca, acceptarea unei mostenirii este irevocabila, ceea ce insemana ca odata ce a fost acceptatat o mostenire nu se mai poate renunta printr-o declaratie ulteriora.

In situatia in care, socrul a acceptat tacit mostenirea iar rudele nu vor sa mosteneasca si cota socrului si dovedesc in instanta ca a accaceptat tacit mostenirea, atunci nu mai poate renunta la dreptul la mostenire si nici la proces.
Daca doresc insa sa le revina lor aceasta cota-parte, atunci puteti ajunge la o intelegere, astfel incat sa ramana singurii mostenitori iar socrul dvs. sa nu mai aiba nicun drept cu privire la succesiune.
Luati legatura cu un avocat pentru o consultatie care sa va indrume exact ce trebuie facut.
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)
Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)