Pe un extras de carte funciara apare la la PARTEA II -Proprietari si acte
46016/15/05/2016:
B3 Intabulare cu drept de proprietate dobândit prin succesiune cota actual 3/16 Persoana 1
B4 persoana 2 cu cota actuala 3/16
B5 Apar persoana 2 si sotia acestuia cu o cota modificata de 10/16.
Persoana 1 si 2 sunt frați si apartamentul este mostenirea dupa moartea tatalui celor doi frați!
La moartea mamei s-a facut un act de succesiune tatal rămânând cu 50% iar cei doi frați cu 25%
Este posibil ca unul din frati sa aduca ca mostenitor si sotia sa, marindu-si astfel cota la de 10/16!
La B3, B4 si B5 apare A1 ca Referinte... ce inseamna aceste referinte si care ar trebui sa fie cota celor doi frati al caror tata a decedat dupa câțiva ani de la moartea mamei lor!
Care ar trebui sa fie cota legala a celor 2 frati stiind ca nu exita nici un testament sau alt act oficial in afara unui Act Notarial emis cu un an inaintea mortii tatalui si de care paersoana 1 nu este informata nestiind ce este scris in acest act notarial
Nu ar fi normal ca acest act notarial sa fie cunoscut si de persoana 1? Legal, persoana 1 are dreptul de a cere o copie dupa acest ACT?
Apartamentul ar trebui sa fie in vanzare in curand. Inregistrrea lui la vanzari imobiliare se cere acordul celor 2 frati sau numai unul sin ei se poate ocupa?
Este foarte simplu.
S-a dezbătut succesiunea pe un imobil bun comun al părinților.
Jumătatea mamei, s-a împărțit intre:
- tata 1/4 (din jumătate = 1/8, la care se adaugă jumatatea lui, rezultând 5/8. Sau 10/16)
- cei 2 copii 3/4 (din jumătate 3/8. Împărțit la doi = 3/16)
Deci cotele indicate de dvs sunt incorecte.
Ulterior, tatăl vinde cota sa de 10/16, copilului 2.
Copilul 2 este căsătorit și cum orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun, proprietar devine și soția copilului 2.
Nu era necesar acordul copilului 1.
Multumesc pentru clarificare! Deci fratele meu ar trebui sa aiba un act de vanzare -cumparare sau de donatie de la tatal meu, nu? In acest caz cota mea se modifica de la 3/16 la 6/16, nu? Pe cartea funciara nu se precizeaza schimbarea cotei in ceea ce ma priveste! Ar trebui ca eu sa fac demersurile necesare pentru aceasta schimbare sau ar fi trebuit deja sa fie stipulata dupa actul de cedare!
Cota dvs rămâne aceeași.
Fratele și tata fie au încheiat o vânzare, fie o donație (unde tata le-a donat și fratelui și soției acestuia, căci altfel bunurile dobândite prin donație sunt bunuri proprii), fie au încheiat cu fratele și soția lui un contract de întreținere.
Cert este ca partea tatălui de 10/16 a fost transmisa fratelui și cumnatei.
În momentul de față, dvs aveți aceeași cota de 3/16.
Fratele și soția au primit 10/16 ( împărțit la 2 = 10/32 fiecare)
Astfel,
Fratele are 3/16 (moșteniți de la mama) + 10/32 (de la tata) = 16/32
Cumnata are 10/32
Dvs aveți 3/16 sau 6/32.
Pare clar asa cum explicati dar un comtract de intretinere semant in 2008 cand el era complet independent si cand nu a mai putut sa se intretina singur a fost mutat la un camin de batrani in septembrie 2021 si cheltuielile au fost deduse din pensia lui si economiile pe care le avea la cel moment. Ei nu au stat cu el in apartament nic-io zi deci nu se poate vorbi de contract de intretinere poate numai de donatie dar se pare ca nu ar fi facut asa ceva! Acel contract de intretinere ar justifica cotele respective daca-l aveau in intretinere totala la ei acasa si nu la el acasa cu vizite o data sau de 2 ori pe luna! Se par ca cael contract nu este de loc legal si ar putea fi contestat! Ce pararere acveti acum cand imaginea ar trebui sa fie mai clara? Multumesc mult pentru timpul acordat!
Eu si sotia mea suntem in Canada si ne-am ingrijorat de multe ori de situatia lui stand singur.L-am adus de multe ori aici in perioda in care puteam sa-i obtinem o asigurare de sanatate.Dupa 85 ani n-am mai putut sa gasim o astfel de asigurare si ne-am dus noi in Romania si l-am ajutat o perioada! L-am rugat pe tata sa vorbeaasca cu fratele meu sa ste la ei dar el a zis ca nu se simte de loc bine acolo si prefera sa stea singur. A fost foare greu de suportat moartea lui care practic a survenit la numai cateva luni de la instrainarea lui. Am vorbit in fiecare saptamana cu el si nu intelegea de ce este acolo! S-a simtit foarte singur in toata perioada lui la camin! Eu consider ca ceea ce au facut cu acel contract nu are baze solide si as vrea sa-l contestez! Ce parere aveti?
Nu este obligatoriu ca intretinatorii sa locuiască efectiv cu intretinutul.
Asta nu afectează valabilitatea contractului.
De asemenea, este la fel de posibil și valabil ca în contract sa se specifice posibilitatea ca intretinutul sa fie îngrijit de personal specializat sau ca întreținerea sa se presteze la un cămin de bătrâni.
Orice contract poate fi "atacat" atât timp cât aveți dovezi suficiente.
Poate ca au încheiat o donație sau o vânzare. Sau un contract de renta viageră.
Cert este ca tatăl a transmis cota lui.
Șansele de succes ale contestării depind de felul contractului și de ce scrie în el.