avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de partaj necesar pentru o decizie de compensare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de partaj necesar pentru o decizie de compensare C.N.C.I. ?

Buna ziua,

In urma finalizarii unui dosar A.N.R.P., am primit din partea C.N.C.I. o Decizie de Compensare, precum si formularul tip de cerere de valorificare a punctelor in numerar. Decizia este pe numele a doi mostenitori.

In afara de aceasta, intr-o pagina trasa la xerox si intitulata "Informatii utile privind emiterea titlurilor de plata aferente deciziilor de compensare prin puncte - Legea 165/2013" se specifica urmatoarele :

"In cazul in care beneficiarii unei decizii de compensare sau de validare partiala doresc emiterea unui titlu de plata individual, este necesara depunerea unui act de partaj, autentificat de un notar public, semnat de catre toti beneficiarii deciziei de compensare sau de validare partiala.
Daca decizia de compensare prin puncte a fost emisa pe numele mai multor beneficiari, fara a fi insa specificata cota ce ii revine fiecaruia, titlul de plata se va emite doar dupa ce vor fi depuse toate exemplarele originale ale deciziei, insotite de cereri din partea fiecaruia
".

Intrebarea mea este : este legala aceasta constrangere si daca da, in temeiul carei legi ? La baza dosarului ANRP au stat certificatele de mostenitor, de pe urma carora se poate vedea foarte usor cota parte care ii revine fiecaruia - in cazul de mai sus, 50%.

Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2021
danac71, utilizator
Cel mai recent răspuns: danac71 , utilizator 08:59, 28 Decembrie 2021
Care constrângere?
Fie încheiați partajul, urmând ca punctele respective sa le preia unul dintre moștenitori, fie dacă nu doriți sa faceți partaj, ambii moștenitori trebuie sa depună cereri.
Multumesc pentru raspuns.

Ce se intampla insa in cazul in care unul dintre mostenitori este OK cu valoarea stipulata, iar celalalt vrea sa o conteste in termenul legal de 30 de zile ?

Prin "constrangere" ma refeream la faptul ca ambii mostenitori sunt fortati sa faca acelasi lucru, nu pot actiona independent.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2021
danac71, utilizator
În cazul de fata, a "actiona independent ", înseamnă existenta unor divergente între cei doi mostenitori, fapt care presupune un partaj pe cale judecătorească.

Cei de la ANRP, pun problema la modul: dacă va înțelegeți, acționați împreună și încasați banii tot împreună sau unul ii lasă drepturile celuilalt, iar dacă nu va puneți de acord, rezolvați problema în instanță.
Multumesc pentru explicatii. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnci decizie compensare puncte - pe cote ideale si abstracte ... Uranus1984 Uranus1984 CNCI Decizie compensare puncte - pe cote Ideale si Abstracte Buna ziua, ... (vezi toată discuția)
Va salut. recent am primit de la anrp o decizie de despăgubire ... SMZz SMZz Va salut. Recent am primit de la ANRP o decizie de despăgubire pentru o suprafață de teren. În decizie sunt numite doua persoane, eu și o mătușa, fără ... (vezi toată discuția)
Mostenire conform legii 290 pe 2003 - intrebare osebited osebited Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu legea 290 pe 2003. E un caz in care exista 5 mostenitori care urmeaza sa primeasca o compensatie baneasca pentru un ... (vezi toată discuția)