avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara ! Vă rugăm să ne spuneți cum trebuie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara ! Vă rugăm să ne spuneți cum trebuie procedat ...

Bună seara ! Vă rugăm să ne spuneți cum trebuie procedat ?

Un angajat, conservator în muzeu, a beneficiat de sporul pentru condiții vătămătoare de muncă tot timpul, până la data de 01.01.2018 - când a promovat în grad, iar directorul instituției noastre i-a tăiat sporul, întrucât în Legea salarizării nu spunea nimic de spor, dacă se mai acorda sau nu, dacă angajatul promova examenul pentru grad.

Angajatul s-a judecat în 2 procese pentru fiecare jumătate de an 2018, pentru că abia în mai 2018 se dăduse Regulamentul pentru spor, iar instanța a obligat angajatorul să-i plătească sporul, mai întâi pentru prima jumătate a anului 2018, apoi, recent, în procesul 2 și pentru a 2-a jumătate a anului 2018.

Astfel, instanța a dat câștig de cauză angajatului, dându-i, potrivit celor 2 procese, sporul în tot anul 2018.

Între timp, din anul 2019 și până în prezent, datorită
incidenţei unor alte acte normative cu aplicare anuală, sporul s-a menținut, dacă în fiecare decembrie a anului precedent un angajat a avut spor.

Acum, angajatul, în termen de 3 ani, a cerut angajatorului să-i plătească sporul în continuare, și după anul 2018, ținând cont de următoarele acte normative aplicabile anual:
- LEGE-CADRU nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, privind acordarea sporului după anul 2018,
- pentru anul 2019: art.34 alin.2 din O.U.G. nr.114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene:
Art.34 (2) Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
- pentru anul 2020: art.12 din OUG nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative:
12. La articolul 34, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii."
- pentru anul 2021: art.I alin.3 din O.U.G. nr.226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene:
Art.I (3) În anul 2021, începând cu luna ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Angajatul a spus că, dacă angajatorul nu îi dă sporul și după anul 2018, 2019, 2020, 2021, va da în judecată, pentru că angajatorul poate să îi acorde sporul potrivit legilor de mai sus și poate să îi plătească sporul pentru că angajatorul are bani în buget.
Angajatul a spus că va cere și daune de la cei care refuză /se opun să îi dea sporul.

Vă rugăm mult să ne ajutați și să ne spuneți:
- dacă angajatorul este obligat să îi acorde și să îi plătească sporul, în continuare, și după anul 2018, adică și în anii 2019, 2020, 2021 ?
sau
- dacă angajatul nu are dreptul la spor și după anul 2018, pentru că sporul i-a fost dat prin proces, iar angajatorul nu poate sau nu trebuie să îi dea spor și după perioada câștigată în proces ?

Angajatul a pierdut un proces în care ceruse spor de 15% , începând din anul 2019, întrucât legile anuale au menținut sporul în același cuantum.

- ar avea un rol acest proces pentru ca angajatorul să refuze să-i dea spor angajatului și după anul 2018 ?

Va rugam sa ne spuneti cum trebuie procedat ?

Angajatorul va trebui sau este obligat de legile enumerate mai sus
sa ii plateasca sporul angajatului si dupa anul 2018 ?
sau
dupa un proces /dupa o hotarare judecatoreasca,
angajatorul nu ii mai poate plati sporul după un proces, dupa anul 2018 ?

Angajatul va obtine sporul doar daca va da in judecata pe angajator si va obtine tot o hotarare judecatoreasca ?
sau
legile de mai sus sunt suficiente ?
Instanta va putea sa ii refuze sporul, si sa dea o hotarare peste legile de mai sus ?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2021
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 09:48, 30 Decembrie 2021
Instanta s-a pronuntat doar asupra anului 2018, in cele procese.

Apoi, in fiecare an s-au dat acte normative - prin care s-a spus ca
se mentine in anul urmator sporul avut in decembrie in anul precedent.

In acest caz, angajatul va trebui sa se judece in fiecare an pentu spor ?
sau
angajatorul va trebui sa aplice Legile anuale care intervin pentru urmatorul an ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie doctorat in urma cresterii salariului minim brut la 3000 lei, in 2023 Petroviciu Petroviciu Buna ziua, Am citit ca in 2023 salariul minim brut va creste la 3000 lei. Ce se va intampla in acest caz cu indemnizația de doctorat? Se va calcula și ... (vezi toată discuția)
Se va lua in calcul salariul din decembrie 2018 ? sau salariul din 01.01.2019 ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la modul de calcul al sporului pentru conditii vatamatoare. - Directorul institutiei noastre ... (vezi toată discuția)
Spor acordat cf. oug 114/2018 Marin07 Marin07 Datorită art. 34 din OUG 114/2018 - Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale ... (vezi toată discuția)