avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sant pensionat din 2013 de invaliditate cu indicele de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sant pensionat din 2013 de invaliditate cu indicele de corectie ...

Sant pensionat din2013 de invaliditate cu indicele de corectie din acel an1.06.
Anul acesta m-am incadrat la pensie limita de varsta cu legea127/2019
Dar indecele de corectie nu sa schimbat ramanand acel de la pensia de invaliditate, mentionez ca la schimbat legea si modul de calcul.Este normal? Sa raman cu o pensie de 1400ron dupa 43 ani de munca.mentionez ca am 57 ani si 20 ani lucrsti in gr 2 de munca, la care am primit 7 ani in plus. Multumesc

Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 08:11, 31 Decembrie 2021
Buna ziua,
Doar prin contestarea deciziei de pensionare puteti solicita aplicare indicelui de corecție de la pensionare pentru limită de vârstă.
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Stimata d-na avocat @Nasta-Ana Purcaru , poate gresesc , dar pare ca decizia CC se refera la cei iesiti in pensie anticipata pe legea 19/2000 ( deci fara indice de corectie ) si trecuti la pensie la limita de varsta pe legea 263/2010 ( cel putin asa se prevede in paragraful de dupa “ in numele legii decide : “ ) , nu si pentru cei pensionati - anticipat si apoi la limita de varsta - numai pe legea 263/2010 . De altfel , in opinia mea ( de ne-jurist ) CC greseste profund , deoarece nu tine seama de scopul urmarit de acest indice de corectie , si anume de compensare a efectului cresterii treptate a stagiului complet de cotizare . De exemplu , daca un barbat a iesit la pensie anticipata in nov. 2010 , ( deci , pe legea 19/2000 ) ,si a realizat 60 puncte , acestea s-au impartit la 32 ani si 10 luni ( stagiul complet de cotizare de la acea data ) , acesta obtinand 1,82741 puncte de pensie . Un alt barbat , iesit in aceleasi conditii in Ian. 2015 , ( pe legea 263/2010 ) , are stagiul complet de cotizare 35 ani si , la 60 puncte , obtine doar 1,71428 puncte de pensie . De aceea , celui de-al doilea i se cuvine aplicarea acelui indice de corectie . Astfel , eu vad ca CC a decis ca e corect ca cei pensionati anticipat pe o lege si la limita de varsta pe cealalta , au dreptul de a avea beneficiile ambelor legi , fara a avea si dezavantajele celor doua . Dar , daca intelepciunile-lor - judecatorii CC - asa au decis ...
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2021
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Putem sa trecem de la pensie de invaliditate la pensie anticipata? princz princz atat eu cat si sotul meu suntem in pensie de boala ,am dori sa stim care este varsta legala de a iesi in pensie anticipata?multumesc pentru raspuns anticipat. (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta: numarul total de puncte s-a impartit la 35 de ani in loc de 33 si 4 luni sincroserv sincroserv Sunt nascut pe 17.05.1953, am muncit in conditii deosebite Grupa 1 pana la data de 01.04.2001, 28 ani, 4 luni, 19 zile. M-am pensionat pentru limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)