avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proprire salar- Detin un pfa, si am un angajat, cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proprire salar- Detin un pfa, si am un angajat, cu multe amenzi ...

proprire salar- Detin un pfa, si am un angajat, cu multe amenzi , aproximativ 5000 de lei ,angajat cu jumate de norma (4 ore pe zi , 900 de lei salar net) si plateste si pensie alimentara 300 lei lunar.. Cei de la Primarie , m -au actionat si pe mine in judecata ptr infiintarea propriiri ca tert, si sa admis in instanta , proprirea.! Intrebarea este- ce suma trebuie sa platesc in contul primarie, la amenzi, daca el are pensia alimenatra 300 de lei si are salariul net in mana 450 de lei?
Cel mai recent răspuns: c-elian , utilizator 18:49, 2 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă recomand in acest sens sa cititi CARTEA a V-a Despre executarea silită > TITLUL II Urmărirea silită asupra bunurilor debitorului > CAPITOLUL I Urmărirea mobiliară > SECŢIUNEA 1 Bunurile mobile care nu se pot urmări
Art. 729. - (1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1) - (4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 864 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2022
Cabinet avocat Clinciu Ana-Maria Mălina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui să direcționați către executor 150 lei, respectiv 1/3 din ceea ce încasează, având în vedere că obligațiile de întreținere nu pot fi reținute în acest caz.
din cate am inteles ,asa voi face , voi vira in fiecare luna 150 de lei , la ghiseul amenzi , Primarie?--inca nu a preluat sau sa puna in executare un executor judecatoresc , hotararea de admitere a propririi.

Adrian ALBU a scris:

Ar trebui să direcționați către executor 150 lei, respectiv 1/3 din ceea ce încasează, având în vedere că obligațiile de întreținere nu pot fi reținute în acest caz.

Ne cam duci in eroare. Spui ca are salariul net de 900 lei si apoi ne spui ca plateste pensie alimentara 300 de lei si ia in mana 450 de lei, ceea ce inseamna ca are salariu net de 750 de lei.
Maximum de retineri nu poate depasi jumatate din toate veniturile nete. Deci avand salariul de 750 (300+450) se poate retine maxim suma de 375 lei, din care 300 pensia de intretinere. Daca are 900 de lei se poate retine 450 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa de infiintare a propirii miha_ella71 miha_ella71 Am primit de la finante o adresa de infiintare a proprii pentru un salariat ce are debit la Administratia Financiara.Cum trebuie sa procedez?Ce suma ii pot ... (vezi toată discuția)
Ce cota se poate pune la proprire pe pensia de boala tutunaru1982 tutunaru1982 o persoana care a lucrat la petrom si a beneficiat de niste drepturi salariale în urma cu 12 ani ,dupa un timp, cand petrom a fost vandut au început ... (vezi toată discuția)
Care este procentul legal maxim pe care casa de pensii il poate folosi in cazul popririi venite din patrea bancilor.? ancamaria1000 ancamaria1000 Persoana in cauza,are datorii la banci care,insumate echivaleaza cu intreaga pensie lunara ce i se cuvine acesteia.practic,persoana respectiva,a intrat in ... (vezi toată discuția)