mimi.manea a scris:
Nu va va ajuta cu nimic conventia civila. Conform legislatiei aveti dreptul la indemnizatie daca ati fost angajata (cu contract de munca) in ultimele 12 luni. Conventia civila, dupa cum ii spune si numele, este reglementata de Codul civil si nu de Codul muncii si presupune efectuarea cu caracter ocazional de anumite servicii.
Daca ati avut prezenta zilnica la serviciu, ati primit salariu la timp, ati prestat in fiecare zi anumite activitati care ar fi fost specifice fisei postului puteti inainta cerere de chemare in judecata la tribunalul din raza domiciliului si sa cereti sa constate ca in perioada de la ... la .... ati fost angajata la firma X, motiv pentru care aveti dreptul la indemnizatie pentru maternitate, crestere copil, etc.
Chiar asa ? :-/
Art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005 prevede ca , persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Alin.3 al aceluiasi articol dispune ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Art.5 din HG nr.1025/2006 prevede ca, veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit."
Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor,
din prestari de servicii, altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere, precum si din practicarea unei meserii.
Prin urmare,
veniturile obtinute in baza unor contracte sau conventii civile de prestari servicii se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.