avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventia Civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventia Civila

Buna ziua,

Ma numesc Alexandra Ledea si sunt din Bucuresti.V-am contactat legat de conventia civila.Ma intereseaza deoarece doresc sa obtin indemnizatie de maternitate si copil si se ia in calcul 85% din venituri daca ai lucrate inainte de data nasterii 12 luni.Am fost angajata la o firma vreo luna si ceva, mai precis in perioada 12.06.09 si 30.07.2009 .De atunci m-au tot dus cu vorba, ca imi fac o conventie civila si nimic pana acum.Acum ca am ramas insarcinata si voi naste la jumatatea lunii mai 2010, ma intereseaza f mult aceea conventie deoarece fara ea risc sa nu obtin indemnizatia.
Firma respectiva afland ca am ramas insarcinata doresc sa ma ajute cu aceea conventie care am aflat ca nu au facut-o la timp.
Pe mine ma intereseaza ce implica aceasta conventie civila daca mi-o elibereaza acum firma pt aceea perioada de iunie- iulie 2009:(daca se poate introduce in contabilitate retroactiv, daca exista vreo amenda care o poate lua si de cat ar fi....etc).Stiu ca la conventii civile ca si la drepturi de autor poti alege ca decat angajatul sa plateasca darile la adminstratie.

Astept raspunsul dvoastra!

Multumesc anticipat

Alexandra N.
Bucuresti
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 5 Decembrie 2010
Nu va va ajuta cu nimic conventia civila. Conform legislatiei aveti dreptul la indemnizatie daca ati fost angajata (cu contract de munca) in ultimele 12 luni. Conventia civila, dupa cum ii spune si numele, este reglementata de Codul civil si nu de Codul muncii si presupune efectuarea cu caracter ocazional de anumite servicii.
Daca ati avut prezenta zilnica la serviciu, ati primit salariu la timp, ati prestat in fiecare zi anumite activitati care ar fi fost specifice fisei postului puteti inainta cerere de chemare in judecata la tribunalul din raza domiciliului si sa cereti sa constate ca in perioada de la ... la .... ati fost angajata la firma X, motiv pentru care aveti dreptul la indemnizatie pentru maternitate, crestere copil, etc.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
mimi.manea a scris:

Nu va va ajuta cu nimic conventia civila. Conform legislatiei aveti dreptul la indemnizatie daca ati fost angajata (cu contract de munca) in ultimele 12 luni. Conventia civila, dupa cum ii spune si numele, este reglementata de Codul civil si nu de Codul muncii si presupune efectuarea cu caracter ocazional de anumite servicii.
Daca ati avut prezenta zilnica la serviciu, ati primit salariu la timp, ati prestat in fiecare zi anumite activitati care ar fi fost specifice fisei postului puteti inainta cerere de chemare in judecata la tribunalul din raza domiciliului si sa cereti sa constate ca in perioada de la ... la .... ati fost angajata la firma X, motiv pentru care aveti dreptul la indemnizatie pentru maternitate, crestere copil, etc.


Chiar asa ? :-/
Art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005 prevede ca , persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Alin.3 al aceluiasi articol dispune ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Art.5 din HG nr.1025/2006 prevede ca, veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit."

Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere, precum si din practicarea unei meserii.

Prin urmare, veniturile obtinute in baza unor contracte sau conventii civile de prestari servicii se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
As putea spune ca e o confuzie pe care muti o fac, dar daca sintetizam putin se clarifica:
- Indemnizatii Sarcina si lauzie se supaorta din FNUASS (prin itnermediul angajatorului, Casei de Sanatate); prin urmare este necesara o contributie anterioara la acel fond
- Indemnizatia de crestere copil se suporta de la Bugetul de stat (Prin Intermediul Primariilor daca nu ma insel); astfel contributia anterioara trebuie sa aiba loc catre bugetul de stat.

Intrucat i/v merge la Bug de Stat se subantelege ca baza de cotizare este constituita

In schimb atentionez pe domna la Conventie ca daca o face retroactiv, dansa avea obligatia sa o inregistreze la ANAF in 30 zile sau pana la primu venit, iar angajatorul pe langa D710 "Rectificativa" va depune si D205 la anu.

Si eu am in plan sa fac o miscare de asta pt o colega....
'Si eu am in plan sa fac o miscare de asta pt o colega....'

Ai reusit sa faci aceasta miscare pentru colega? Ai putut sa inregistrezi conventia la ANAF pe lunile din urma?
Ma intereseaza sa stiu dc se poate primi indemnizatia pentru cresterea copilului doar pe baza veniturilor obtinute din conventie/ conventii civila/e pe parcursul celor 12 luni anterioare nasterii copilului.


Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil roxananaum roxananaum Buna ziua, Din pacate nu m-au lamurit cei de la Serviciul pentru Indemnizatii. Mi s-a spus ca nu mai exista conventie civila in Codul muncii. Atunci i-am ... (vezi toată discuția)
Venituri luate in calcul pt indemnizatia cic crisschirita crisschirita Poate beneficia de indemnizatie CIC o persoana care 12 luni anterior nasterii a obtinut venituri exclusiv din conventie civila? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 Asi dori sa stiu care alte venituri mai sunt luate in calcul pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.De exemplu venitul din dividente sau ... (vezi toată discuția)