avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la mostenire

Buna ziua,

Va rog sa imi oferiti cateva informatii legate de o mostenire.
Este vorba despre casa bunicilor mei din partea tatalui. Bunica este decedata din anul 1988, bunicul din anul 2000. De atunci, parintii mei stau in casa respectiva, ei au beneficiat de casa si teren si au platit impozitele aferente. Mentionez ca bunica a avut 6 copii: 2 copii cu un sot (decedat in razboi) si 4 copii cu al doilea (decedat in anul 2000).
Din cei 6 copii, mai traiesc doi, tata si o sora (ambii din a doua casatorie), ceilalti sunt decedati, insa au copii la randul lor. As dori sa stiu daca primii doi dintre copii mai au drept de mostenire, avand in vedere ca bunica a decedat de mai bine de 30 de ani si daca ceilalti mostenitori mai au vreun drept avand in vedere ca pana acum nu au cerut nimic si nu au contribuit cu nimic la intretinerea casei/terenului.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:04, 3 Ianuarie 2022
Da, au.
Tatăl dvs de ce nu a dezbătut succesiunile în acești 20 și ceva de ani?
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
Tatal meu nu a dezbatut mostenirea pentru ca nu a fost interesat, nu este nici acum...
Daca este cineva binevoitor si cunoscator, il rog sa imi spuna modalitatea de impartire, Se dezbate intai mostenirea pe bunici, apoi pe copii etc?
Si atunci, ce sens are postarea asta?
Nasol dacă nu a fost interesat. Practic, înțeleg ca nu a plecat niciodată din casa părintească, nu a întreprins nicio acțiune în sensul de a-si clarifica situația juridica și acum pune problema dacă frații au drept la moștenire.
Se dezbate succesiunea după ambii bunici, moștenitori fiind:
- nepoții de la copiii care au decedat înaintea bunicilor
- copiii în viața (tata și sora)
- copiii care au decedat după bunici. Urmând ca mai departe, moștenitorii lor (soțiile și copiii) sa-si dezbata fiecare succesiune în parte.
După ce moștenitorii copiilor decedati după bunici, și-au dezbătut moștenirea după tatal/mama lor și au obținut certificatele de moștenitor, trebuie întocmită documentația cadastrala pentru imobilul/imobilele de la bunici.
În final, se va face un partaj între tata, mătușa, nepoti și cumnate.
Asta daca tata va fi interesat. Dacă nu va fi interesat și va aștepta....nemurirea sufletului, or sa mai moara dintre ei și va fi alta și alta succesiune de dezbătut în plus.
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
Postarea e facuta de mine, nu de tata. Pe un astfel de forum, ar trebui sa fii mai chibzuita si sa raspunzi punctual in cazul in care ai cunostinte in domeniul aferent intrebarii. Tata nu a facut decat sa ingrijeasca casa, el a plecat de copil de acolo si s-a intors la pensie in casa parinteasca, el avand alta locuinta in proprietate. Puteai sa raspunzi fara ironii si presupuneri idioate. As prefera sa nu mai raspunzi daca nu poti altfel...
Ce înseamnă "chibzuita"?
Un răspuns pe placul tău?
Ti-am răspuns la întrebare, din punct de vedere juridic.
Ar trebui sa te gândești și la aspectul moral. În general, un frate nu pune problema asa. După modul în care ai adresat întrebarea, sperai ca doar pentru ca tata s-a ocupat de imobil, casa ar trebui sa ii revina automat. Asta e și motivul pentru care nu e "interesat".
Tata s-a ocupat, pentru ca fiind mai mulți frati, de regula unul rămâne în casa părintească.
Ca sa se ocupe și fratii, ar fi însemnat ca toți 6, plus membrii familiei, sa locuiască efectiv acolo, lucru imposibil de pus în practica.
Apoi, tata a investit intr-un imobil care nu ii aparținea din punct de vedere legal, fiindcă asa a ales dansul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire Rzsolt Rzsolt Bună ziua. Intrebarea este pentru părinții mei. Părinții mei locuiesc de 25 de ani la casa părintească. Fratii tatălui acum vor să ceară partea lor. ... (vezi toată discuția)
Mostenire miticasu miticasu Buna seara, Bunicul meu a cumparat niste terenuri si o casa in anii 1942 si 1945 in anii 1970 a dat casa tatalui meu dar fara acte. In 1986 bunicu a murit tata ... (vezi toată discuția)
Bunica a murit acum 24 de ani.a avut 3 baieti. unul a decedat ... AnaMiki AnaMiki Bunica a murit acum 24 de ani.A avut 3 baieti.Unul a decedat inaintea ei.El a avut 1 baiat care a d3cdat acum 5 ani si nu a fost casatorit si nu are ... (vezi toată discuția)