Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar drept de abitatie viagera.
Buna ziua!
In curand (pe 18), imi va expira cartea de identitate).
Printre actele necesare, bine-nteles, actul care dovedeste faptul ca sunt proprietar. Daca nu, prezenta persoanei care ma ia in spatiu (sau imputernicire notariala).
Eu am cumparat apartamanentul de la parinti, oferindu-le drept de abitatie viagera. In acest caz, mai este nevoie de un act in care ei sa isi dea acordul ca ma iau in spatiu sa nu (intre timp nu mai este cazul decat in cazul tatalui, mama decedand in 2020)
De ce intreb?
La expirarea cartii de identitate a fostei sotii, am stabilit de comun acord sa ramana, in continuare, in spatiu, la adresa la care am stat (nu avea prorpietati la vremea respectiva). Am obtinut de la parintii mei actul notarial prin care isi dadeau acordul sa o ia in spatiu. Cu toate actele am fost la serviciul evidenta persoane (din Drumul Taberei). Acolo, la verificarea actelor, functionarul in cauza ne-a (mi-a) spus ca nu mai era nevoie de acordul parintilor, intrucat eu sunt prorietar. Ok, am zis, greseala mea.
Acum 10 ani imi vine si mie randul sa schimb cartea de identitate.
Ma prezint la acelasi birou din Drumul Taberei, la acelasi functionar (am aflat dupa aceea), cu toate actele, mai putin imputernicire din partea parintilor pentru ca, asa cum am spus mai sus, nu era nevoie,
Surpriza: functionarul imi comunica faptul ca am nevoie de acel acord al parintilor, intrucat ei sunt trecuti proprietari in actul casei.
Nu am reusit sa rezolv nimic prin explicatii (chiar si aceea ca la el facusem cu 6 luni inainte cerere pentru o carte de identitate). A trebuit sa obtin imputernicire notariala de la parinti ca sunt de acord sa imi fac CI la adresa respectiva.
Intrebarea mea este: care este adevarul si solutia in acest caz?
Sunt sau nu proprietar pe apartamentul respectiv?
Am nevoie sau nu de acordul parintelui pentru luarea in spatiu?
(am recitit contractul si am devenit proprietar la data semnarii contractului, urmand sa intru in posesie la data decesului parintilor, insa nu cred ca trebuie sa specific aici ce inseamna dreptul de abitatie viagera).
P.S. daca, totusi, este nevoie de imputernicire de la tata, banuiesc ca voi avea nevoie si de certificatul de deces al mamei.
Multumesc anticipat!
O zi usoara!
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
19:40, 10 Ianuarie 2022