avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar ...

Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar drept de abitatie viagera.

Buna ziua!
In curand (pe 18), imi va expira cartea de identitate).
Printre actele necesare, bine-nteles, actul care dovedeste faptul ca sunt proprietar. Daca nu, prezenta persoanei care ma ia in spatiu (sau imputernicire notariala).
Eu am cumparat apartamanentul de la parinti, oferindu-le drept de abitatie viagera. In acest caz, mai este nevoie de un act in care ei sa isi dea acordul ca ma iau in spatiu sa nu (intre timp nu mai este cazul decat in cazul tatalui, mama decedand in 2020)
De ce intreb?
La expirarea cartii de identitate a fostei sotii, am stabilit de comun acord sa ramana, in continuare, in spatiu, la adresa la care am stat (nu avea prorpietati la vremea respectiva). Am obtinut de la parintii mei actul notarial prin care isi dadeau acordul sa o ia in spatiu. Cu toate actele am fost la serviciul evidenta persoane (din Drumul Taberei). Acolo, la verificarea actelor, functionarul in cauza ne-a (mi-a) spus ca nu mai era nevoie de acordul parintilor, intrucat eu sunt prorietar. Ok, am zis, greseala mea.
Acum 10 ani imi vine si mie randul sa schimb cartea de identitate.
Ma prezint la acelasi birou din Drumul Taberei, la acelasi functionar (am aflat dupa aceea), cu toate actele, mai putin imputernicire din partea parintilor pentru ca, asa cum am spus mai sus, nu era nevoie,
Surpriza: functionarul imi comunica faptul ca am nevoie de acel acord al parintilor, intrucat ei sunt trecuti proprietari in actul casei.
Nu am reusit sa rezolv nimic prin explicatii (chiar si aceea ca la el facusem cu 6 luni inainte cerere pentru o carte de identitate). A trebuit sa obtin imputernicire notariala de la parinti ca sunt de acord sa imi fac CI la adresa respectiva.
Intrebarea mea este: care este adevarul si solutia in acest caz?
Sunt sau nu proprietar pe apartamentul respectiv?
Am nevoie sau nu de acordul parintelui pentru luarea in spatiu?
(am recitit contractul si am devenit proprietar la data semnarii contractului, urmand sa intru in posesie la data decesului parintilor, insa nu cred ca trebuie sa specific aici ce inseamna dreptul de abitatie viagera).
P.S. daca, totusi, este nevoie de imputernicire de la tata, banuiesc ca voi avea nevoie si de certificatul de deces al mamei.

Multumesc anticipat!
O zi usoara!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:40, 10 Ianuarie 2022
Atunci când cumpărătorul soţul/soţia şi copiii săi care locuiesc cu acesta solicită eliberarea actului de identitate este necesară declaraţia de primire în spaţiu a persoanei care are dreptul de abitaţie viageră asupra întregului imobil; nu se solicită consimţământul persoanei în cauză atunci când şi-a rezervat dreptul de abitaţie asupra unei cote părţi din imobil.
In cazul în care persoana care are dreptul de abitaţie viageră sau soţul/soţia şi copiii, părinţi şi persoane aflate în întreţinere care locuiesc cu acesta solicită eliberarea actului de identitate nu este necesară declaraţia de primire în spaţiu dată de cumpărător.
în situaţia în care eliberarea actului de identitate se solicită de către o terţă persoană, este necesar, atât acordul cumpărătorului, cât şi cel al persoanei care are abitaţia viageră.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Mi se pare ciudat, totusi. Sunt proprietar în acte, plătesc și impozit, fiind pe numele meu și nu pot sa îmi fac o carte de identitate....

Seara bună!
dreptul de folosinta e al parintilor, ce aveti dvs e doar nuda proprietate, adica stati acolo doar cu acordul parintelui in viata, asta e logica pt care va trebuie acordul sau pt a va lua in spatiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preschimbare act identitate (ci permanent reinnoit cu ci provizorie pe aceeasi adresa) simona_mona07 simona_mona07 buna, anul trecut mi-a expirat cartea de identitate care a fost eliberata pe adresa la care locuiesc impreuna cu parintii si matusa mea (matusa mea a vandut ... (vezi toată discuția)
Despre buletin RamoMoca RamoMoca Buna se poate face buletinu in alt judet eu ma nascut la hunedoara și as vrea sa al fac la sibiu ma poate lua cineva in spatiu dece acte am nevoie va ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)