avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua, vă rog să mă ajutați cu un sfat ref.la ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua, vă rog să mă ajutați cu un sfat ref.la următoarea ...

Buna ziua, vă rog să mă ajutați cu un sfat ref.la următoarea problema:
Sunt proprietara unui apartament, cumpărat în 2003. Pe adresa mea vin facturi de telefonie (Orange), iar din iulie 2021 primesc cupoane de pensie pe numele unui necunoscut „x”....!
M-am adresat cu sesizari scrise Serviciului de evidenta a populatiei din oraș(SPCLEP) cât și Poliției, s-au făcut cercetări(zic ei...), mi s-au cerut declaratii, am depus documente (factura Orange a respectivului, aviz PTTR ptr.ridicare talon pensie pe numele lui , contractul de cumparare al apartamentului + CF -pe numele meu) care sa ofere posibilitatea depistarii acestui ins care se folosește ilegal de adresa mea.
Am solicitat atât SPCLEP cât și Poliției un lucru clar: anularea actului de identitate a lui X, cu adresa mea, precum și actualizare cu adresa reala a acestuia !
SPCLEP mi-a răspuns ca:
-persoana în cauza a deținut CI provizorie(cf.OUG97/2005, art.20-al.1,lit.a și a art.72 și 73 al.1,lit c cf.HG1375/2006) pana la 28.04.2021 când s-a abrogat HG1375/2006 și a intrat în vigoare HG 295/10.03.21.
- a actualizat RNEP cu „mentiunea ref.la incetarea valabilitatii domiciliului inscris în CI” (cf.art.62 și 70 din HG 295/10.03.21.
Dar, nu spun nimic de art.62, al. 5 și 6:
(5) Actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează de către lucrătorii cu atribuții pe linie de evidență a persoanelor potrivit art. 81 alin. (2) și (3), cu efectuarea mențiunii aferente în R.N.E.P., iar colțul acestuia se distruge în condițiile alin. (4) al aceluiași articol.
(6) Atunci când persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) nu poate fi identificată pentru anularea actului de identitate, se efectuează în R.N.E.P. mențiunea corespunzătoare anulării și cea privind necesitatea reținerii documentului la momentul legitimării în vederea transmiterii către instituția emitentă.
Adică exact ce rezolva problema și cererea mea !
Poliția mi-a răspuns „sec”, absolut nepersonalizat (nu mentioneaza nr.sesizarii mele la care se refera raspunsul, nici numele persoanei reclamate...), ca, SPCLEP i-a informat despre mentiunea făcută în RENEP și deci, cazul este închis ptr.ei... Nici vorba de identificarea fizica a persoanei și reținerea documentului (CI) expirat !
Am discutat situația (telefonic) cu Orange, (sefa) oficiul postal de distributie cupoane pensii zonal, Casa de Pensii (institutii cu care dl.X are legătura prin CI pe adresa mea), dar , răspunsurile Poliției și SPCLEP nu sunt sufuciente ca sa poată bloca în vre-un fel acest document, chiar dacă este expirat....
Deci, o persoana necunoscuta mie, dar care îmi știe adresa (se pare ca a locuit aici, în urma cu min.20 ani..) poate oricând comite o infractiune și ma pot trezi cu ușa sparta, ori de camatari, ori de poliție, etc.sau executori...
Ce aș putea face, sa rezolv aceasta problema, fără sa „deranjez” (mai ales ...politia), eu, pensionara, care locuiesc singura, deci nici bani de tribunale neavand ? Sunt speriată și ma simt neputincioasa...
Mulțumesc ptr.un eventual răspuns !

Alte discuții în legătură

Exista o lege care te poate obliga să-ți schimbi buletinul ... Cristi g 111 Cristi g 111 Exista o lege care te poate obliga să-ți schimbi buletinul după ce ai vândut imobilul care reprezinta adresa din buletin (vezi toată discuția)
Anulare de domiciliu floryn_bzz floryn_bzz am facut buletin la cineva pe adresa mea si nu mai sta aici si tot vin prin posta documente cum pot sa l anulez (vezi toată discuția)
Cum trebuie să formulez acțiunea pt cererea de evacuare a concubinului ... AEA8 AEA8 Cum trebuie să formulez acțiunea pt cererea de evacuare a concubinului deoarece mi-a fost respinsa PT că nu am știut să mă exprim în termenii ... (vezi toată discuția)