avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua Atunci când o sarbatoare legală este in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua Atunci când o sarbatoare legală este in weekend , ...

Buna ziua Atunci când o sarbatoare legală este in weekend , (25 dec) ,cum sunt remunerați oamenii care își desfășoară activitatea în ture. pentru acea zi? Menționez că pentru orele efectuate în weekend se primește spor conform legii. Este legal să cerem un liber pentru că am lucrat in acea zi?
Cel mai recent răspuns: mariamihaela12345 , utilizator 18:12, 9 Ianuarie 2022
Exista posibilitatea conform legii sa primiti respectivul spor (100% din dreptul cuvenit in mod normal), după cum exista si posibilitatea de a primi o zi de concediu drept compensație.
Aceste posibilitati sunt recunoscute de lege angajatorului, iar dvs in relatia cu acesta din urma aveti posibilitatea de a stabili modalitatea concretă de compensare/remunerație prin contractul individual/colectiv de muncă.
Pentru mai multe relatii, aveti oricand posibilitatea de a apela la un avocat care sa va apere interesele.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Mulțumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale la ture 12/24 si 12/48 anymaryh anymaryh Buna dimineata! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: salariati care lucreaza in ture 12/24 si 12/48, pe 1 si 2 dec firma nu lucreaza 1. ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale neplatite mail_anonim mail_anonim Buna seara, Am o problema la munca... Am muncit pe 1 si 2 mai si angajatorul nu vrea nici sa ma plateasca dublu si nici sa imi dea 2 zile libere platite in ... (vezi toată discuția)
Plata ore de sarbatoare Wanna2211 Wanna2211 Buna seara. Am lucrat de Rusalii 8 ore dimineață și 12 in tura de noapte în aceeași zi(17.06.2019). Fiind sărbătoare legală cele 8 ore de zi și 7 din ... (vezi toată discuția)