avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni si acte succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni si acte succesorale

Se da urmatoarea problema: doi frati si tatal decedat. Unul din frati deschide succesiune.Daca se semneaza succesiunea celor doi frati li se cuvine 1/4 din intreg adica cate 1/2*1/4=1/8 din intreg. Deci 6/8 mama si cate 1/8 cei doi frati.Intrebare: ce se intampla daca unul din frati nu semneaza succesiunea?(se speculeaza faptul ca unul din cei doi frati a convenit cu mama sa i lase toata partea care i se cuvine ei)
Cum e de procedat sa nu se poata vinde nimic decat dupa moartea si a mamei?si implicit imparteala sa fie cea corecta adica 1/2 si 1/2 pentru fiecare din frati?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:31, 12 Ianuarie 2010
Succesiunea poate fi deschisa de oricare din mostenitorii defunctului. Daca acestia se inteleg cu privire la cotele de mostenire aceasta se dezbate la notariat, daca exista neintelegeri se dezbate numai la instanta de judecata pentru a putea face iesirea din indivizune asupra bunurilor ce formeaza masa succesorala. Potrivit art.728 Cod civil:"Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune"
Mama va avea 5/8 si copiii 3/8.
Daca unul dintre mostenitori renunta la succesiune, partea care i s-ar fi cuvenit revine in masa succesorala, si se imparte la ceilalti mostenitori in mod egal. Nu se poate renunta in favoarea unuia in mod special.
Daca mergeti la notar sa dezbateti succesiunea, se presupune ca va intelegeti amiabil si vor semna toti, fie ca accepta fie ca renunta la succesiune.
Daca nu va intelegeti trebuie facut partaj judiciar- in instanta, si se vor cita toti mostenitorii, care trebuie sa vina la proces.
Deci, nu se poate ca unul sa nu "semneze".
Daca vreti o imparteala corecta mergeti in instanta.
Nimeni nu poate fi obligat sa nu vanda, dar, fiind vorbe de cote ideale din bun, trebuie facuta iesirea din indiviziune. Daca imobilul nu permite ( de ex. un apartament cu 2 cam. nu poate fi impartit la 3) se poate plati o sulta de catre persoana/persoanele care doresc sa ramana in proprietate, fata de co-proprietarul care doreste sa vanda.
Deci daca nu semneaza asta inseamna ca renunta la succesiune?
Daca un frate a deschis succesiunea care e modalitatea de a "bloca" imparteala de moment pana in justirie?
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
dorucioby, utilizator
bua seara!
indicat ar fi ca fratele carre nu doreste sa se dezabata succesiunea acum sa dea o decl de acceptare expresa a succ, asta dc mai sunteti in tremenul de optiune succcesorala.
daca nu se intelg mostenitorii au posibilitatea sa dezbata succesiunea pe cale de instanta.
sunt in termenul de 6 luni,daca da declaratia de acceptare expresa a succesiunii , cum blocheaza tentativa celuilalt frate de a determina mama sa i lase tot lui? Se urmareste ca finalitate dupa ce moare mama sa se ajunga la imparteala dreapta juma-juma ceea ce se pare ca nu e posibil.unul din frati are intentii mai neortodoxe.

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Cerere tardiva ? Pilu Pilu Buna ziua. Asa stiu ca dupa decesul unei persoane, cei indreptatiti la mostenire pot, in termen de 6 luni, sa accepte sau sa renunte la mostenire, iar cei care ... (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)