CONFLICT DE MUNCA
În situația în care salariatul se prezintă la muncă pentru a discuta cu un superior pentru a-i explica personal motivul pentru care nu poate sta la program, în cazul apariției unei situații neprevăzute, dar nu stă la program nu poate fi încadrată ca absență nemotivată.
Subliniem faptul că angajatorii care folosesc absențele nemotivate ca o măsură de "corectare" a comportamentului unui salariat riscă, în cazul unui conflict de muncă ajuns în instanță, să plătească atât banii pe care nu i-au plătit angajatului, cât și daune morale
Care este temeiul legal,si cum pot actiona in instanta angajatorul?
Codul Muncii
Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Despagubiri
MihaelaAna
Sotul meu a avut un conflict de munca la firma care lucra iar in urma acestui conflict a facut o depresie severa si a fost pensionat pe caz de boala,i-el poate ... (vezi toată discuția)