avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa acte doveditoare sume pentru zugravire 1 scara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa acte doveditoare sume pentru zugravire 1 scara de bloc

Buna ziua! ma adresez dumneavostra in speranta ca ma puteti indruma.
Doresc sa aflu despre toata documentatia necesara pe care orice administrator al unui bloc ar trebui sa o prezinte la cererea oricarui proprietar in momentul in care acesta doreste sa se lamureasca in legatura cu sumele de plata pe care trebuie sa le achite.
Este vorba despre un bloc de 9 etaje la care s-a inceput zugravirea pe casa uneia dintre scari. Costul acestei zugraviri este de aproximativ 82.000 de lei, care vor putea fi platiti in 6 rate egale incepand cu luna aprilie ac. Pe lista de plata lunara (acum noiembrie) afisata deja au aparut sumele de plata pentru aceasta zugravire, repartizate conform cpi.
Operatiunea de reparatie a inceput deja la inceputul lunii decembrie 2021, iar imediat a fost afisata o hartie cum ca aceasta reparatie a inceput, iar costul total al acesteia este in cuantum de 82000 de lei.
Au existat 3 oferte ,dar s-a ales aceasta pentru ca echipa nu a perceput nici un avans, dar ne permite sa achitam in 6 rate egale, dupa cum am specificat mai devreme, incepand cu luna aprilie.
Concret, intrebarile mele sunt:
- este normal sa se afiseze sume de plata incepand cu luna noiembrie, desi ratele ar trebui achitate firmei respective incepand cu luna aprilie?
- este normal ca in contractul compus dintr-o singura pagina sa nu apara costul acestei interventii asupra scarii, ci scris pe verso in pix ?
- este normal ca, desi lucrarea este in prezent in deplina desfasurare sa nu existe un deviz in care sa se specifice macar costul manoperei pentru fiecare operatiune in parte? nu exista nici un necesar pentru materiale.
-este normal ca presedintele sa puna un locatar sa discute direct cu meseriasul care a venit cu aceasta oferta direct telefonic pentru a primi lamuriri?
- unde ma pot adresa pentru a depune plangere sau a face o sesizare, eventual sa pot chema pe cineva care are cunostintele necesare si dreptul legal de a verifica toate aceste documentatii ( in afara de acel contract scris in pix pe verso, nu mi s-a aratat absolut nimic)
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:07, 15 Ianuarie 2022
In primul rand mie mi se pare pretul foarte mare pentru o singura scara. Chiar acum s-a zugravit scara la mine - bloc cu 8 etaje - la care s-au schimbat usile de la sala tomberoanelor la fiecare scara, usile de la intrare - puse de termopan cu suprafata dubla si luminator, s-au reparat tubulatura tomberonului de gunoi si a costat 8400 euro.
Contractul care nu cuprinde lucrarile si valoarea acestora este nul de drept.
Toate cheltuielile trebuie sa fie aprobate de adunarea locatarilor (daca comitetul asociatiei nu este imputernicit in acest sens).
Firma nu trebuie sa prezinte necesarul de materiale. Ea trebuie sa execute lucrarile prevazute in contract. Zugravitul unei scari nu necesita vreun deviz, firma nesubordonandu-se asociatiei de proprietari.
Te poti adresa primariei - unde este un compartiment responsabil cu asociatiile de proprietari, iar apoi instantei.
Mulțumesc pentru răspuns. Și mie mi se pare o sumă prea mare, nejustificată. Tocmai de aceea am căutat lămuriri in cadrul asociației, dar nu mi s-au putut oferi. Singurul răspuns clar a fost că aceasta este oferta per total și că trebuie achitata.
1-
documentatia necesara pe care orice administrator al unui bloc ar trebui sa o prezinte

Conform disp L nr 196/2018 reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care reprezinta si apara intresele asociatiei si ale membrilor proprietari in relatiile si fata de terti-inclusiv in instanta
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta executionala si nu detine obligatia sa prezinte documente justificative
2-Disp L nr 196/2018 impune obligatia constituirii si actualizarii fondurilor de rulment si de reparatii
Daca nu exista constituit sau este insuficient fondul de reparatii este temeinic si legal ca asociatia de proprietari sa impuna la plata cote lunare astfel incat la finalul executiei sa detina si sa poata acoperii costurile
3-Este o diferenta semnificativa intre normal si legal
In cazul asociatiilor de proprietari exista cenzor/comisie de cenzori care detine competenta sa verifice si sa vizeze pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari
4-Puteti sesiza oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de penalitati 109-nord 109-nord Blocul nostru de 4 etaje are 5 scari. Vrem sa inlocuim toate usile din lemn care dau in spatele condominiului care nu mai sunt functionale, cladirea avand 50 ... (vezi toată discuția)
Contestatie suma intretinere Monica G. Monica G. Buna ziua, Intampin urmatoarea situatie: in Adunarea Generala din acest an, s-a aprobat zugravirea scarii si alte reparatii de genul, fara a se specifica ... (vezi toată discuția)
Zugravit casa scarii gramaalexandra gramaalexandra buna ziua! la ultima sedinta s-a propus sa se zugraveasca casa carii ( care arata groaznic ),majoritatea proprietarilor prezenti refuzand acest lucru. cred ca ... (vezi toată discuția)