avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie rovinieta persoana fizica
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie rovinieta persoana fizica

Ieri conduceam auto proprietate personala dinspre Slatina spre Bucuresti. Exact la intrarea pe autostrada astepta pasnic un echipaj al politiei rutiere. si atat. m-au tras pe dreapta si la fel de pasnic m-au intrebat direct de rovinieta, pe care desigur ca nu imi trecuse prin cap sa o cumpar vreodata. asa ca mi-am luat o frumoasa amenda de 500 ron, in procesul verbal specificandu-se de asemenea ca nu aveam asupra mea certificatul de inmatriculare, in conditiile in care agentul il tinea in mana sa pasnica. atunci am iscalit in 3 locuri pv si la mentiuni am zis asa: am rovinieta. ora nu este cea corecta. dupa aceea am intrat pe autostrada, am mers 3 km si in primul petrom am oprit si am cumparat rovinieta. intrebare: daca eu contest amenda pe motiv ca agentul cel pasnic a trecut o ora anterioara celei la care eu de fapt am achizitionat rovinieta, am sanse de castig ? era un martor cu mine in masina. in mod normal mi-as fi vazut de drum si as fi achitat amenda, dar faptul ca m-a amendat pentru certificatul de inmatriculare pe care il tinea in mana ma face sa nu mai fiu asa de pasnic. mai ales ca am inteles ca este inca o taxa de drum inclusa in pretul carburantilor - este adevarat ? in alta ordine de idei, inca nu intrasem pe autostrada, eram chiar la intrare - teoretic nu conduceam pe un drum pe care se cere rovinieta, ci urmam sa intru pe acel drum - argumentul asta e viabil ? ca sa nu mai spun ca fiind la prima abatere si fiind o fapta minora puteam primi avertisment, fiind un lucru cu grad de pericol social inexistent...
Cel mai recent răspuns: gunnar , utilizator 11:02, 13 Ianuarie 2010
Ati punctat f. bine toate motivatiile plangerii impotriva actului sanmctionator, nu va ramine decat sa o depuneti in termenul legal de 15 zile la Judecatoria de pe raza teritoriala de emitere a actulului contestat.
Rovinietele sunt necesare pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor, pentru persoanele fizice si juridice si pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate temporar sau definitiv in Romania si in alte state.
Nu mai faceti nici o contestatie, ca nu veti avea castig de cauza. Politistul trebuia sa va retina si certificatul de inmatriculare.
Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82 din 1 februarie 2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, se modifică şi se completează după cum urmează:
........................................................................
8. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) Fapta utilizatorilor români sau străini de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.
(6) O dată cu aplicarea amenzii contravenţionale, conducătorilor vehiculelor înmatriculate în România, care circulă fără a avea rovinieta valabilă, li se reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului şi, după caz, utilizatorului român i se reţine licenţa, până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de utilizare.9. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
"ART. 9
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 8 se fac de către:
a ) personalul împuternicit din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
b ) personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în numele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
c ) personalul împuternicit din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care îndrumă, supraveghează şi controlează circulaţia pe reţeaua rutieră din România, în situaţia când efectuează controlul tarifului de utilizare fără personalul menţionat la lit. a) şi b );
d ) personalul poliţiei de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, împreună cu personalul prevăzut la lit. a)."
Si aceste prevederi s- au mai schimbat prin legea LEGE nr. 424 din 27 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier , dar fara relevanta .
Cu stima !
Mergi si plateste amenda fara sa mai faci contestatie, ca o sa pierzi la contestatie. Dumneata vrei sa-i convingi cu o diversiune ca de fapt aveai rovinieta?

Cand iti vor cere rovinieta vor descoperi ca ai luat-o de la primul petrom dupa filtrul de control.

Asta este, te-au prins pe picior gresit si te-au amendat. Inca esti norocos ca ti-au dat amenda minima pentru rovinieta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda lipsa rovigneta si confiscarea certificatului.. carmena_iasi carmena_iasi Buna seara. Am si eu o nelamurire. Astazi am fost oprita in trafic de catre o brigada de politie, impreuna cu un reprezentant al celor de la Drumuri Nationale ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta falsa TINA  PARASCHIV TINA PARASCHIV Bună ziua tuturor !!! Ieri circulam pe drumul Judetean Bacau şi am fost oprită în trafic de către agentul de poliţie rutieră şi rugată să prezint ... (vezi toată discuția)
Competenta politistului rutier calin_dtb calin_dtb In cazul unei persoane fizice politistul rutier (de comuna) are in competenta sa temeiul legal pentru a sanctiona lipsa rovinietei auto ? X-( (vezi toată discuția)