La 29 decembrie 2009 am primit o sentinta civila avand pe rol judecarea unui litigiu de munca. In textul hotararii spune: definitiva. Executorie de drept. Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare. La 13 ianuarie 2010 am mers la tribunal unde mi s-a aplicat o parafa pe care scrie: TRIBUNALUL.......PREZENTA COPIE FIIND CONFORMA CU ORIGINALUL AFLAT IN DOSARUL ACESTUI TRIBUNAL NR.........SE LEGALIZEAZA DE NOI.....TRIBUNALUL.....GREFIER.....DEFINITIVA. DORESC SA STIU IN ASEMENEA CONDITII SE MAI POATE DEPUNE RECURS?
ROG UN RASPUNS URGENT DREPT PENTRU CARE VA MULTUMESC.
recurs se poate formula. este executorie pentru drepturi salariale restante si reintegrare. partea nemultumita poate declara recur dar, in acelasi timp, trebuie sa-o si puna in executare. nepunerea ei in executare la cererea parti pate fi sanctionata cu pedeapsa penala
Din data de 29 decembrie pana azi au trecut 15 zile iar in sentinta scrie ca drept de recurs in zece zile. Eu pana astazi nu am primit nimic de la curtea de apel. Eu inteleg ca in acest moment nu mai are drept sa faca recurs pentru ca a trecut termenul legal. Curtea de apel in ce termen trebuia sa ma citeze? Ei ar fi trebuit sa se incadreze in termenul de recurs. Daca nu am primit pana acum eu consider ca am drept de cauza si ei nu mai au dreptul sa faca recurs.
Recursul se depune tot la Tribunal.
La expirarea termenului de recurs pentru toate partile (cele 10 zile curg de la comunicarea hotararii, iar comunicarea se poate face la date diferite catre fiecare parte, deci cele 10 zile ale dvs. nu sunt intotdeauna aceleasi cu cele 10 ale partii adverse), Tribunalul inainteaza dosarul Curtii de Apel, cu tot cu cererea de recurs.
Inaintare propriu-zisa dureaza cateva zile.
Odata ajuns la Curte, dosarul "sta la rand" cu toate celelelte dosare ale Curtii, si, cand ii vine randul, primeste termen de judecata (uneori chiar si peste 5-6 luni), se citeaza partile, se dau termene de judecata, ce mai, ca un nou proces (pdv al "circulatiei" interne).
Fiti sigur ca, la nici o curte de apel din tara, nu veti fi citat in ziua a doua dupa depunerea recursului, si nici in ziua a 11-a dupa expirarea termenului de recurs - este tehnic imposibil.
In alta ordine de idei, termenul de 10 zile "pentru recurs "se refera la parti, nu la instanta, si la depunerea cererii de recurs, nu la solutionarea recursului in sine (asta poate dura si ani de zile).
Pe de alta parte, puteti verifica la arhiva tribunalului unde s-a judecat prima instanta, daca s-a depus recurs - cu siguranta va vor spune si, daca dosarul mai este la ei, puteti si vedea cererea de recurs, daca s-a depus
In continuare, se mai poate intampla sa se depuna recurs si in afara termenului, inainte de cele 10 zile, sau dupa (chiar si la cativa ani dupa, in anumite situatii), caz in care instanta tot primeste cererea de recurs (adica angajatul de la registratura nu-i poate arunca cererea peste masa, si sa ii zica "acum se vine? nu te primesc, iesi afara cu recurs cu tot!!", pentru ca nu este treaba functionarilor sa respinga recursuri, oricat de tarziu ar fi ele promovate - asta se face numai de catre judecatori, in anumite conditii) urmand sa o judece (si probabil sa oserve ca este in afara termenului si sa respinga recursul).