avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Durata pastrare acte birou notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Durata pastrare acte birou notarial

Salutare,

Acum 3 ani am fost la unicul birou notarial de la mine din oras pentru a-mi legaliza niste acte, mai exact cartea de identitate, certificat si niste diplome de studii. Doamna de acolo de la biroul notarial este tot de la mine din localitate intre noi existand un oarecare grad de rudenie, dar pot sa spun ca nu prea ne-am inteles foarte bine iar eu am fost nevoit sa apelez la serviciile ei deoarece nu aveam timpul necesar sa ma deplasez pana in resedinta de judet la un alt birou notarial.
Cand am fost sa imi faca respectivele copii dupa acte, ea si-a pastrat cate o copie de pe fiecare document si ulterior am vazut ca a scanat sau incarcat niste documente intr-o aplicatie informatica pe PC-ul ei (aici nu sunt sigur ca a incarcat documentele mele sau ale altui client deoarece ne-a servit pe mai multi odata si cand am intrat eu deja se ocupa de inca doi clienti).
Acum stiind ca a trecut 3 ani de atunci, am fost la ea si i-am specificat ca in baza legii de protectie a datelor personale, sa stearga orice documente pe care le-a pastrat de la data legalizarii si de asemenea orice copii tipizate ale acestora dar mi-a zis ca acelei legi se supun doar operatorii comerciali nu si birourile notariale iar ea pastreaza documentele cat timp doreste si nu ii spune un client cum sa procedeze.

Doresc sa va intreb: Am vreo modalitate legala de a-i solicita sa nu mai detina copii de pe actele mele, nici tipizate nici electronice ?
Iar referitor la aplicatia informatica: Exista vreo baza de date unde ea sa imi fi incarcat atunci documentele legalizate ? Din cate am citit pe internet, ar fi anumite registre notariale, dar nu stiu daca acestea se aplica si copiilor legalizate sau doar atunci cand la notar inchei diverse acte, gen contract vanzare-cumparare, testamente, etc ?

Inca o problema este ca m-a pus sa completez un formular care includea datele mele de contact, precum adresa de mail si nr de telefon. Exista vreo obligatie legala in a furniza eu aceste date pentru exercitarea actului notarial sau pt legalizarea de acte ? Eu nu am dorit sa-i ofer respectivele date la acel moment dar m-a obligat sa o fac deoarece altfel nu imi legaliza documentele.
De asemenea, aceste forumulare cat timp se pastreaza la birourile notariale ? Si se pastreaza doar tiparit sau si electronic ?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:05, 28 Ianuarie 2022
art.78 alin.1 din Legea nr.36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale
"Toate actele notariale se îndeplinesc la cerere."
art.152, alin.5 " În cererea pentru legalizarea copiei se va identifica înscrisul, precizându-se numărul de exemplare cerut de parte. Un exemplar al copiei legalizate se va reține la dosar."

art. 312 din Regulamentul de aplicare a Legii nr.36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale
(1) Cererea pentru legalizarea copiei de pe un înscris cuprinde numele, prenumele şi adresa solicitantului, identificarea înscrisului a cărui copie se cere a fi legalizată şi numărul de exemplare cerut.
(2) Un exemplar al copiei legalizate se reţine la dosar.

Aplicatia respectiva probabil este o arhiva tinuta de notariatul respectiv, sub forma electronica.
Si nu, nu puteti sa ii spuneti sa nu mai pastreze copia, atat timp cat exista obligatia legala.
Iar ca fapt divers, notarii desfasoara un serviciu cu publicul. Sunt operatori de date cu caracter personal.
Stati linistit, nu o sa va hartuiasca secretara la telefon sau pe email.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distribuirea actelor de vanzare cuparare Andra2912 Andra2912 Buna ziua, zilele trecute am semnat un contract de vanzare-cumparare la un notar public. Ulterior mi s-a oferit, la plecare, o mapa cu actele semnate, doar ... (vezi toată discuția)
Efectuarea și legalizarea traducerilor - modificari aduse de normele de aplicare a legea 36/1995 republicata Kapy Kapy Am inteles ca se modifica legea traducatorilor si ca se complica un pic procedura de certificare. Stie cineva mai multe detalii? (vezi toată discuția)
Secretarul consiliului local mai poate legaliza acte? serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Legea 36/1995 cu modificari prevede ca: Art. 12. - Secretarii consiliilor locale ale comunelor şi oraşelor unde nu funcţionează birouri ale notarilor ... (vezi toată discuția)