Buna ziua! As dori sa aflu parerea unui avocat despre o situatie mai ciudata, privind achizitionarea unui apartament, situatie pe care o voi descrie in detaliu in cele ce urmeaza.
Deci, se da una bucata apartament intr-un complex rezidential nou din nordul capitalei (Pipera), apartament detinut de un cetatean israelian. Apartamentul este scos la vanzare printr-o agentie imobiliara " Assets Advisors". Am stabilit o programare pentru vizionarea apartamentului cu agentul imobiliar, iar in urma vizionarii am decis sa achizitionez locuinta. Problema este ca proprietarul locuieste in Israel si nu se poate prezenta personal la notar in RO pentru semnarea actului de vanzare-cumparare, asa ca agentul imobiliar incearca sa obtina o imputernicire prin consulatul de la Tel Aviv, pentru a putea semna in numele vanzatorului. O alta problema o reprezinta faptul ca vanzatorul nu detine cont bancar in Romania, ci are cont in Euro la o banca din Israel, si doreste ca transferul bancar sa fie facut in acel cont.
In situatia prezentata, cat de mare ar fi riscul sa raman si fara bani si fara apartament? Din cate am citit, am inteles ca notarul ar oficializa actul de vanzare-cumparare abia dupa ce primeste confirmarea din partea vanzatorului ca banii au ajuns in cont. Dar daca vanzatorul neaga ca a primit banii, poate notarul sa verifice cumva daca banii au intrat in contul din Israel, sau se bazeaza doar pe declaratia vanzatorului?
Nu ati inteles bine. Notarul încheie actul imediat ce actele sunt gata si exista procura. Mergeti la banca si aduceti dovada platii si veri semna atunci.
E adevarat ca apoi v-ar trebui o declaratie de la vanzator ca a primit banii , declaratie care va trebuie la ocpi.