avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se consideră acceptare tacită a moștenirii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se consideră acceptare tacită a moștenirii?

Se consideră acceptare tacită a moștenirii?

Bunicul a avut 3 copii. A decedat acum 35 ani, iar în urma decesului bunicului, unul din copiii acestuia (unchiul meu) s-a dus la CEC și a scos banii de pe CEC-ul bunicului, fiindcă el era trecut la clauza testamentară, dar nu a împărțit banii cu ceilalți 2 frați și a plecat în străinătate, stabilindu-se acolo. A revenit de curând și dorește să dezbatem succesiunea..

Se consideră acceptare tacită a moștenirii faptul că unchiul a lichidat CEC-ul bunicului după deces? După vechiul Cod...
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:25, 3 Februarie 2022
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Este un act de acceptare tacita a succesiunii.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acea clauză CEC era o dispoziție testamentară cu privire la sumele de bani depozitate.
Era un legat având ca obiect suma de bani.

Scoțând banii a acceptat ... ce? Sau care dintre moșteniri, mai exact? Fiindcă moștenirea este de două feluri: testamentară și legală.

Iar un succesibil care cumulează atât vocație la moștenirea legală cât și vocație la moștenirea testamentară are, pentru fiecare din ele, un drept opțiune distinct.

Acea retragere, dacă este sigurul act pe care se întemeiază, are un caracter echivoc. (vedeți art 689 teza finală din vechiul C.civ - „... este tacita cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare”).
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
Moștenirea în cazul nostru este legală, nu testamentară.
La CEC, bunicul a trecut la clauză pe unul din copii. Nu scrie "testamentar" pe carnetul de CEC, nici pe chitanță. Pur și simplu a notat pe unul dintre copiii săi naturali..
MaraToaderia20, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Practic fiul respectiv era împuternicit pe contul bunicului, deschis la CEC.
Fiul a retras banii, după moartea bunicului, deși împuternicirea a incetat la deces
Care e faza cu "testamentara"?
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
MaraToaderia20 a scris:

... și a scos banii de pe CEC-ul bunicului, fiindcă el era trecut la clauza testamentară,

Nu ați scris dvs. asta ieri? Nu ați tastat dvs. cuvântul „testamentară” ieri la 11.58?
V-ați răzgândit?

raluk0207 a scris:

Care e faza cu "testamentara"?

Păi, „faza” ar fi că nu se confundă clauza de împuternicire (valabilă doar pe timpul vieții titularului) cu clauza testamentară (care începea să producă efecte tocmai de la data decesului titularului).
Titularii depunerii CEC aveau atât posibilitatea de a desemna expres un împuternicit (clauză de împuternicire) cât și pe aceea de a indica persoana sau persoanele cărora urma să li se elibereze sumele depuse, în caz de deces. (dispoziții testamentare).

Avem și astăzi în NNC prevederi (art 1049) referitoare la dispozițiile testamentare privind sumele de bani...
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Se considera acceptare tacită sau nu? Alexandreevici Alexandreevici Se considera acceptare tacită sau nu? Bună seara! Bunica avea 4 copii, printre care și mama mea. Bunica a decedat pe 27.05.1988. În aceeași zi, ... (vezi toată discuția)
Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune MateiSerban MateiSerban Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica. In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)