avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se consideră acceptare tacită a moștenirii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se consideră acceptare tacită a moștenirii?

Se consideră acceptare tacită a moștenirii?

Bunicul a avut 3 copii. A decedat acum 35 ani, iar în urma decesului bunicului, unul din copiii acestuia (unchiul meu) s-a dus la CEC și a scos banii de pe CEC-ul bunicului, fiindcă el era trecut la clauza testamentară, dar nu a împărțit banii cu ceilalți 2 frați și a plecat în străinătate, stabilindu-se acolo. A revenit de curând și dorește să dezbatem succesiunea..

Se consideră acceptare tacită a moștenirii faptul că unchiul a lichidat CEC-ul bunicului după deces? După vechiul Cod...
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:25, 3 Februarie 2022
Greșeala mea, îmi cer scuze. Era trecut la clauza de împuternicire pentru timpul vieții.
Întrebarea cu "testamentara" era pentru user.
A fost o greșeală de exprimare în prima postare, pe carnetul de CEC era clauză de împuternicire, nu clauză testamentară.

Am răspuns d-nei Romașcanu la faza cu moștenirea testamentară, d-nă Raluk0207.

raluk0207 a scris:

Întrebarea cu "testamentara" era pentru user.

9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am senzația că suntem într-un banc vechi cu Radio Erevan

Un ascultător întreabă: - E adevărat că lui Ivan Ivanov i s-a dat o Volgă albă?
Radio Erevan răspunde: - Da, dar cu trei mici corecții: nu era albă, era neagră; nu era Volgă era bicicletă și nu i s-a dat, i s-a luat.

Cam așa și în speța aceasta:

Dacă nu i s-a dat (în temeiul unei clauze testamentare), ci și-a luat (fraudulos, nefiind îndreptățit să ridice banii după deces, dacă tot ce avea era doar o caluză de împuternicire), atunci discuția se mută de la acceptarea voluntară (acceptarea tacită este una dintre cele două modalități de acceptare voluntară) la acceptarea forțată, cu toate consecințele care decurg de aici. (și cu precizarea că în speță se aplică vechiul cod civil).

Ați nimerit „greșeala de exprimare” fix pe un aspect esențial. Or, după cum am scris adesea pe aici, în drept un singur amănunt poate transforma un răspuns din adevărat în fals cu o uluitoare rapiditate.

Ar fi preferabil să discutați cu un avocat, cu înscrisurile pe masă, ca să știe și el despre ce vorbește.
Ar mai fi și varianta să vă apucați de lecturat niște tratate de drept. Doar că unele sunt așa de subțirele că v-ar crea o problemă dacă le-ați scăpa pe degetele de la picioare.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
Distinse doamne, ati uitat sa-i spuneti petentei ca eredele care sustrage din masa succesorala pierde dreptul asupra bunulul pe care l-a sustras. Concret: a scos o suma de bani de pe libret fara a avea dreptul. Aceea suma va trebui sa o restituie celorlalti doi. Ca vor fi dobanzi/penalitati/conversii/etc, e alta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se considera acceptare tacită sau nu? Alexandreevici Alexandreevici Se considera acceptare tacită sau nu? Bună seara! Bunica avea 4 copii, printre care și mama mea. Bunica a decedat pe 27.05.1988. În aceeași zi, ... (vezi toată discuția)
Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune MateiSerban MateiSerban Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica. In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)