avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Sotul meu, 39 ani, este bolnav de diabet tip I, insulinodependent de 4 ani.
Se poate pensiona pe caz de boala?
Ce venituri intra la calculul pensiei de boala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 14:39, 13 Ianuarie 2010
Pentru a putea beneficia acum de pensie de invaliditate cfm. Legii 19/2000, soţul dvs. trebuie să aibă un stagiu de cotizare în cadrul sistemului public de pensii de ce puţin 7 ani, corespunzător vârstei sale actuale de 39 de ani. Cu alte cuvinte, trebuie să aibă vechime în muncă pentru care s-a achitat contribuţia de asigurări sociale, de cel puţin 7 ani.
Pensia de invaliditate se va calcula :
- până la 01.04.2001 - din salariile brute şi sporurile permanente din carnetul său de muncă şi eventuale adeverinţe în completare;
- după 01.04.2001 - din salariile brute şi sporurile la care s-a reţinut CAS, declarate de angajatori în declaraţiile lunare nominale depuse la casa teritorială de pensii.
Pentru a obţine pensia de invaliditate, soţul dvs. trebuie să se prezinte la medicul curant, care îl va îndruma mai departe pentru a continua toate demersurile medicale necesare, până la etapa de expertiză medicală, în vederea obţinerii deciziei de încadrare în grad de invaliditate. Abia după obţinerea acestui document vă puteţi adresa casei de pensii pentru întocmirea dosarului de pensie de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pe caz de boala + aflarea stagiului de cotizare şi a punctajului de până acum EmilSavu2 EmilSavu2 Bună ziua, Vă rog mult să mă ajutaţi cu răspunsul la două întrebări: [b]1)[/b] Cum pot afla ce stagiu de cotizare am şi ce punctaj am acumulat ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate mariadragut mariadragut Soţul meu a lucrat 19 ani până-n 1990 după care a plecat în Canada. S-a întors în 2008 şi 3 ani a urmat a doua facultate la zi, după care s-a ... (vezi toată discuția)