avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Observ ca exista foarte multe discutii pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Observ ca exista foarte multe discutii pe tema constituirii ...

Buna ziua,
Observ ca exista foarte multe discutii pe tema constituirii de societati profesionale de consilieri juridici, dar toate sunt destul de vechi.
Am tot cautat informati pri n diverse surse si peste tot scrie ca nu se poate , dar nu inteleg de ce in Statutul profesiei de consilier juridic la articolul 21 scrie ca este posibil: "Persoana juridică înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată,
constituită de către unul sau mai mulţi consilieri juridici înscrişi în Tabloul ţinut de colegiile teritoriale, are
caracter de societate profesională. În conformitate cu normele deontologice şi de etică profesională şi cu
prezentul statut, aceste societăţi profesionale nu pot funcţiona în lipsa avizului de principiu dat de colegiul
teritorial pe a cărui rază îşi au sediul, care va verifica, în principal, următoarele:
- calitatea de consilier juridic, conform legii şi statutului profesiei, a asociatului unic/asociaţilor/acţionarilor;
- obiectul de activitate să fie unic, respectiv activităţi juridice (consultanţă şi reprezentare juridică, exclusiv
activităţi atribute speciale ale altor profesii juridice) cod CAEN 7411. În urma dobândirii personalităţii juridice şi a
obţinerii autorizaţiilor de funcţionare, a avizului Colegiului, societatea profesională, prin grija acestuia, va fi
înregistrată obligatoriu în partea cu destinaţie specială, respectiv Societăţi Profesionale, din Tabloul ţinut de
colegiul teritorial.
Orice modificare adusă actelor constitutive ale acestor societăţi va trebui adusă la cunoştinţă colegiului teritorial
în a cărui rază acestea îşi au sediul"
Va rog sa ma ajutati cu opinie in legatura cu aceasta speta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:31, 1 Februarie 2022
Se aplica Legea nr. 51/1995, republicata, lege care nu va ajuta.
Vedeti in aceasta lege ceea ce va intereseaza ca sa va lamuriti.

Puteti merge si la ORC ca sa vedeti ce zic dar vor aparea probleme juridice daca incercati asa ceva.
Va spun doar cu titlu informativ intrucat nu ma intereseaza mai deloc acest sector in acest moment.

Este foarte simplu sa lucrati in calitate de consilier juridic si sa nu va complicati.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna ziua, va inteleg si respect parerea, dar atunci, daca nu este posibil, de ce exista articolul citat de mine din statutul profesiei de consilier juridic, sau la ce se refera si cum se interpreteaza acel articol 21 din Statutul profesiei de consilier juridic? Dupa interpretarea mea, rezulta ca un consilier juridic definitiv ce este inscris intr-un colegiu teritorial si detine atestat de libera practica poate infiinta o astfel de societate profesionala cu conditia sa primeasca avizul de principiu al Colegiului. Dar astept si alte pareri deoarece informatia pe acest subiect este foarte restransa, iar in practica nu am exemple de astfel de societati.
Și eu va respect opinia și nu doresc sa intram în polemica dar Legea nr. 51 este o lege speciala organica și exista o ierarhie a actelor normative.
Nici eu nu cunosc exemple din practica.
Și eu va respect opinia și nu doresc sa intram în polemica dar Legea nr. 51 este o lege speciala, o lege organica și exista o ierarhie a actelor normative.
Nici eu nu cunosc exemple din practica.

Cu titlu de referință în mod orientativ ati putea studia cazul cu Baroul Bota.
Ați putea găsi anumite argumente juridice care sa va ajute în lămurirea chestiunilor de drept, fără a avea insa o relevanta absolută, motiv pentru care am făcut o trimitere orientativa.
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul societatilor profesionala consilierul va fi salariatul persoanelor fizice/juridiuce beneficiare de servicii juridice ? olden olden citez : \\\\"Situatii speciale cumulative. Societatea profesionala Art. 21. - Persoana juridica infiintata in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma de consultanta juridica de catre consilieri juridici vasilema vasilema Va rog sa-mi raspundeti daca consilierii juridici pot infiinta firme de consultanta juridica si incheia contracte de colaborare cu primariile prin firma si sa ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic- cim? cristina_vilceanu cristina_vilceanu Buna ziua! Sunt consilier juridic dar am inceput o colaborare cu un cabinet de avocatura si v-as ruga sa-mi dati o solutie pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)