avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa din apartament plata integrala caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa din apartament plata integrala caldura

Buna seara!

Am o mica nelamurire in privinta unui bloc privat cu centrala pe gaz. Am lipsit mai mult de 31 de zile si mi s-a comunicat ca va trebui sa platesc caldura integral, ceea ce mi se pare putin dubios. Stiu ca sa plateste tot ce e la comun, dar de ce trebuie platit integral ceva ce nu am consumat individual (caldura la comun nici nu stiu daca este, deoarece n-am vazut niciun calorfier pe scari)? In contractul pe care l-am semnat cu ei nu e stipulat nimic despre asta, iar ei nu mi-au comunicat atunci ca asa e procedura.
Explicatia lor pt plata integrala este urmatoarea: "Este incalzire centralizata pe bloc si un sistem automatizat. Nu se intrerupe prin inchiderea caloriferelor in unele aprtamente. Si daca plecati din apartament, unele costuri se suporta de catre chirias printre care si caldura". Stiu, dar de ce in totalitate si caldura? Calorifele la mine se pot opri, si astfel consumul de gaz per total s-a mai redus putin. Repet: nu zic sa nu platesc deloc, dar integral mi se pare putin ciudat, mai ales ca e destul de piperat pretul (aprox. 400 ron) pt 5 ore / zi de caldura. Explicatia finala: "Noi functionam dupa regulile interne de peste 20 de ani, blocul este privat, nu facem exceptii." Pai asa si daca-mi apare mucegai pe tavan pot face ce vor ei, ca-s privati si nu raspund in fata nimanui? Trebuie sa existe o prevedere legala si in sensul unor firme private care detin un bloc.

1. Exista vreo legislatie care sa interzica/permita sa ti se ceara plata integrala pt ceva ce nu ai consumat individual? Este abuziva masura sau nu?
2. Cum procedez in cazul in care depun o constestatie in scris pentru a-mi evidentia de ce trebuie sa platesc si caldura integral, iar ei refuza sa-mi dea un nr. de inregistrare? Nu exista comitet de bloc, cenzor, nimic, fiind privati. Administratorul nici nu cred ca are atestat, deoarece nu e afisat la avizier. Stiu ca-s obligati sa aiba registru unic de evidenta, iar scuzele de genul "nu va pot da nr. de inregistrare" etc. nu ar trebuie sa existe. Daca intampin refuz ce ar fi de facut legal? Pot face dovada in scris pe mail/whatsapp (cont business)?
3. In cazul lor, fiind firma privata, daca raspunsul privind plata cheltuielilor nu e edificator, mai pot formula reclamatie catre primarie?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2022
Iamyou, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iamyou , utilizator 19:41, 6 Februarie 2022
nu inteleg calculul de mai sus...ce reprezinta primul nr cu mp din calcul?
impartirea se face astfel:
-se ia totalul mp utili aferent blocului iar cota parte inseamna cat la % din acel total reprezinta suprafata apartamentului dvs
-din costul incalzirii platiti procentul cotei de mai sus

nu inteleg care e statutul acestui bloc.....firma detine toate apartamentele din acel bloc?ce calitate aveti dvs?

"nu inteleg calculul de mai sus...ce reprezinta primul nr cu mp din calcul?"
Asta nu inteleg nici eu. Nu stiu de ce difera primul nr. cu mp luna de luna.

De formula de care spuneti dvs. stiam si eu: SU/SUTx100. Dar vad ca le ei mereu da diferit.
Poate ma puteti edifica prin niste exemple:
1) SUT = 1500 MP, ap. meu = 42 MP, pret MC = 6 ron, factura totala gaz imobil = 35000 ron.
2) SUT = 1500 MP, ap. meu = 42 MP, pret MC = 6 ron, factura totala gaz imobil = 55000 ron.
3) SUT = 1500 MP, ap. meu = 42 MP, pret MC = 6 ron, factura totala gaz imobil = 15000 ron.

Cat ar trebui sa platesc pentru 1, 2 si 3? Va multumesc.

"nu inteleg care e statutul acestui bloc.....firma detine toate apartamentele din acel bloc?ce calitate aveti dvs?"
da, firma detine integral. Este blocul lor. Calitate de locatar, ca toti din acest bloc. Apartamenele de aici sunt doar pentru chirie, nu pentru vanzare. Cu totii suntem chiriasi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2022
Iamyou, utilizator
orice calcul cu aceste date este eronat

gazele se factureaza la kw/h adica puterea calorica a unui mc de gaz in anumite conditii de temperatura...oricum 6ron/mc este un pret cel putin dublu fata de normal
pe de alta parte presupun ca folositi gaz si pentru aragaz/cuptor bucatarie....care nu stiu daca este contorizat separat si daca nu este, se supune altui sistem de impartire

de calculat se poate face factura 1 35000ron : 1500mp total = 23.33ron/mp x 42mp SU ap
fiind un singur proprietar nu are obligatii de infiintare asociatie
O sa va furnizez datele exacte, nu estimativ, pentru a evita erorile.
Pretul este 6,76, deoarece contractul cu Eon este pe persoana juridica, iar factura e emisa pe numele firmei. Ni s-a spus ca s-a majorat tarfiul incepand cu luna noiembrie, inainte de asta pretul fiind de 1,47 ron (o scumpire de ~ 460% in prezent). Cred ca gazul de la bucatarie e contorizat separat, deoarece cred ca pe prima pagina a facturii este afisat pretul pt. incalzire (21.239,76 ron), iar pe a doua pagina cred ca e pretul pentru gaz, apa bucatarie (5.997,66 ron).

Pe utilitati, insa, difera putin preturile:
Gaz, apa buc
mc: 23.02 | pret: 6.76 (calcul: 23.02 x 6.76 = 155.62 ron total plata "apa gaz buc" - aici daca lispesti din ap. toata luna sau mai mult de 7 zile nu ti se va adauga la cheltuieli)
total plata bloc: 8257.92 ron

Incalzire
mp: 2.14 | pret: 6.76
total plata bloc: 19041.57 ron

Dupa avem factura - prima pagina:
Cantitate | u.m. | Pret unitar fara TVA [Lei/u.m.] | Valoare fara TVA [Lei] | Valoare TVA (19%) [Lei]
Gaze naturale: 32,920 | MWh | 538,94 | 17.741,78 | 3.370,94
Acciza gaze naturale: 118,511 | GJ | 0,8900 | 105,47 | 20,04
Total factura curenta: 17.847,25 [fara TVA] | 3.390,98 [cu TVA 19%]
Total factura curenta cu TVA [LEI]: 21.238,23
Valoare acciza gaze naturale din total factura [LEI] 125,51
Categorie consum: C2

Consum [mc]: 3.140 | Pcs: 10,484 | Consum [kWh]: 32.919,760
*Mod calcul: Energia gazelor naturale [kWh] = Volumul de gaze naturale consumate [mc] x Puterea calorica superiaora [kWh/mc]

- a doua pagina:
Cantitate | u.m. | Pret unitar fara TVA [Lei/u.m.] | Valoare fara TVA [Lei] | Valoare TVA (19%) [Lei]
Gaze naturale: 9.267,856 | kWh | 0,54059 | 5.010,11 | 951,92
Acciza gaze naturale: 33,364 | GJ | 0,8900 | 29,69 | 5,64
Total factura curenta: 5.039,80 [fara TVA] | 957,56 [cu TVA 19%]
Total factura curenta cu TVA [LEI]: 5.997,36
Valoare acciza gaze naturale din total factura [LEI] 35,33
Categorie consum: C1

Consum [mc]: 884 | Pcs: 10,484 | Consum [kWh]: 9.267,856
*Mod calcul: Energia gazelor naturale [kWh] = Volumul de gaze naturale consumate [mc] x Puterea calorica superiaora [kWh/mc]

Acum, eu cunoscand datele facturii si mp ai apartamentului, ce date mai trebuie sa cunosc pentru a putea efectua un calcul corect? SUT a fost aproximativ, nu stiu cat e exact. Va trebuie sa intreb.
Formula de calcul in cauza: total factura / SUT = ? ron mp X mp SU ap. ramane valabila? Va multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2022
Iamyou, utilizator
deja chiar nu mai au vreo noima calculele astea

apa e una si gazul e alta...chiar daca se masoara in mc..au preturi diferite
chiar si asa facturile nu dau egal cu totalul distribuit catre chiriasi si nu mai incape si costul apei

daca a doua factura este pe gazul de la bucatarii,consumul e atat de mare incat ma face sa cred ca sunt vreo 100 de ap in blocul ala

Alte discuții în legătură

Formula calcul danacaterina danacaterina buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este formula de calcul pentru caldura la un bloc cu centrala pe scara. Ce procent din valoarea facturii de gaz aste ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)