avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consecinte tranzactie imobiliara cu buletin expirat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consecinte tranzactie imobiliara cu buletin expirat in starea de alerta

Buna ziua,

Intrebarea mea vizeaza legalitatea unei tranzactii imobiliare (un apartament) unde cumparatoruil (eu) are buletinul expirat. Buletinul meu a expirat acum o luna, iar inlocuirea lui necesita deplasarea in alta localitate si nu se poate face acum. Am inteles ca din punct de vedere legal poate fi inca folosit pe perioada starii de alerta. Totusi, operatorul de la Directia de Evidenta a Persoanelor m-a atentionat ca buletinul ar putea sau nu sa fie acceptat de catre alte institutii, cum ar fi notarii sau bancile. Totusi, cativa notari la care am sunat ulterior m-au asigurat ca din punctul lor de vedere nu sunt probleme in efectuarea tranzactiei in aceste conditii.

- Ar putea exista vreun risc ulterior tranzactiei daca semnez actele avand buletinul expirat, desi e valabil legal?
- Ar putea cineva contesta tranzactia in instanta mai tarziu?
- Are vreo obligatie notarul de a instiinta celalalt participant in tranzactie ca buletinul meu a expirat, atata vreme cat valabilitatea lui legala e prelungita?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
a.g.p, utilizator
Buna seara!

Legea 55/2020 stabilește: “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.
E adevarat, insa doar din punct de vedere legal. Sau in relatie cu autoritatile statului. Institutiile private pot decide in mod independent daca sa mai considere un act de identitate expirat ca fiind inca valabil.

Asa mi s-a spus cand am sunat la Directia de Evidenta a Persoanelor. Acelasi lucru l-am constatat si eu in relatia cu banca, unde a fost nevoie de cateva discutii cu personalul, urmate de o decizie de prelungire pe un termen limitat (2 sau 3 luni) a accesului la operatiunile pe care pana acum le puteam face neingradit acolo. Situatia pe care am intampinat-o la banca nu pare sa se supuna prevederilor legii pe care ati mentionat-o.

Pe aceasta baza ma intreb daca e posibil ca cineva sa atace in instanta un act de vanzare-cumparare in care una din partile implicate a avut cartea de identitate expirata (desi valabila in anumite privinte datorita perioadei de alerta).
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
a.g.p, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ar fi pueril sa ataci contractul din acest motiv si evident, fara vreo sansa de a obtine ceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O astfel de actiune ar fi respinsa in temeiul dispozitiei invocate anterior.
Serviciul de Evidenta a Persoanelor funcționează în conditii normale si cu program normal.
Se poate face și programare online.
Practic, nu exista nicio scuza pentru a sta cu actul de identitate expirat. Cu lunile sau anii, nici atat.Nici eu nu l-as accepta.
În curând o sa se termine și cu starea de alerta și toată lumea o sa se buluceasca la buletine.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)
Expirare flotant -pe perioada starii de alerta, conform legii ... adina rus adina rus Expirare flotant -pe perioada starii de alerta, conform Legii 55/2020, valabilitatea documentelor eliberate de institutii si autoritati publice se prelungeste ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am fost refuzat la banca pentru deschiderea unui ... mariustz mariustz Bună ziua, am fost refuzat la banca pentru deschiderea unui cont deoarece am buletinul expirat, buletin care este prelungit pe starea de alerta, ce pot face ... (vezi toată discuția)