avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consecinte tranzactie imobiliara cu buletin expirat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consecinte tranzactie imobiliara cu buletin expirat in starea de alerta

Buna ziua,

Intrebarea mea vizeaza legalitatea unei tranzactii imobiliare (un apartament) unde cumparatoruil (eu) are buletinul expirat. Buletinul meu a expirat acum o luna, iar inlocuirea lui necesita deplasarea in alta localitate si nu se poate face acum. Am inteles ca din punct de vedere legal poate fi inca folosit pe perioada starii de alerta. Totusi, operatorul de la Directia de Evidenta a Persoanelor m-a atentionat ca buletinul ar putea sau nu sa fie acceptat de catre alte institutii, cum ar fi notarii sau bancile. Totusi, cativa notari la care am sunat ulterior m-au asigurat ca din punctul lor de vedere nu sunt probleme in efectuarea tranzactiei in aceste conditii.

- Ar putea exista vreun risc ulterior tranzactiei daca semnez actele avand buletinul expirat, desi e valabil legal?
- Ar putea cineva contesta tranzactia in instanta mai tarziu?
- Are vreo obligatie notarul de a instiinta celalalt participant in tranzactie ca buletinul meu a expirat, atata vreme cat valabilitatea lui legala e prelungita?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
a.g.p, utilizator
Situatiile si motivele personale pot fi foarte diverse si juste. Daca ar fi existat posibilitatea rapida a reinnoirii nu mai era nevoie sa cer sfatul aici.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Iar daca cineva mai are ceva de adaugat, discutia este inca deschisa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2022
a.g.p, utilizator
Sunt "juste" (sau asa le considerați dvs) pentru ca exista o dispoziție care permite asta.
În circumstanțe non pandemice, v-ati fi reînnoit buletinul imediat, indiferent de scuzele personale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2022
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar poate chiar pandemia a creat aceste situatii nefavorabile, ameliorate partial de dispozitia pe care ati mentionat-o. Nu stiu cui ar folosi acum daca ne apucam sa judecam motivele celorlalti. De asta cred ca cel mai folositor si frumos ar fi sa ramanem la subiect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
a.g.p a scris:
Buna ziua,

Intrebarea mea vizeaza legalitatea unei tranzactii imobiliare (un apartament) unde cumparatoruil (eu) are buletinul expirat.
- Ar putea exista vreun risc ulterior tranzactiei daca semnez actele avand buletinul expirat, desi e valabil legal?
- Ar putea cineva contesta tranzactia in instanta mai tarziu?
- Are vreo obligatie notarul de a instiinta celalalt participant in tranzactie ca buletinul meu a expirat, atata vreme cat valabilitatea lui legala e prelungita?


Nu, in niciun caz.
Expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate nu este de natura sa afecteze valabilitatea contractului de vanzare-cumparare si nu poate constitui un motiv care ar putea fi invocat pentru anularea ulterioara a contractului.

Pentru a intelege mai bine faptul ca nici nu se pune problema ca un contract de vanzare-cumparare sa poata fi desfiintat pentru acest motiv, fac precizarea ca acesta afirmatie este valabila, indiferent daca contractul este incheiat sau nu in perioada starii de alerta.

Asa cum vi s-a spus deja, invocarea unui astfel de motiv pentru desfiintarea contractului de vanzare-cumparare este puerila, probabil acesta este termenul care descrie cel mai bine situatia.

Este adevarat ca unii notari sau functionari vor refuza sa autentifice actul sau sa elibereze anumite documente, insa acest lucru nu are legatura cu valaiblitatea actului de vanzare-cumparare, sunt doua lucruri diferite.
Insa, asa cum singur ati constatat, exista si notari care sunt de acord sa autentifice contractul, avand in vedere ca nu exista absolut niciun risc ca valabiliataea contractului de vanzare-cumparae sa fie afectata.

Singura sanctiune prevazuta de lege, in cazul expirarii termenului de valabilitatea a cartii de identitate, este aplicarea unei amenzi de catre autoritatile competente in acest sens.
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)
Expirare flotant -pe perioada starii de alerta, conform legii ... adina rus adina rus Expirare flotant -pe perioada starii de alerta, conform Legii 55/2020, valabilitatea documentelor eliberate de institutii si autoritati publice se prelungeste ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am fost refuzat la banca pentru deschiderea unui ... mariustz mariustz Bună ziua, am fost refuzat la banca pentru deschiderea unui cont deoarece am buletinul expirat, buletin care este prelungit pe starea de alerta, ce pot face ... (vezi toată discuția)