Nu imi este clar daca dreptul la reducere pe care îl exercit azi, 07.02.2022 se calculează după noua lege sau nu!
Ținând cont ca eu depun cererea după 01.02.2022, ce legătura are aplicarea retroactiva??
Suspendarea s-a făcut după vechea lege, fapta fiind săvârșită înainte de 01.02.2022, dar redobândirea se face după intrarea in vigoare a noii legi!
Și asta nu înțeleg daca e normal, sa se de OG-ul joi(27.01) și sa între in vigoare de marti(01.02)
Fiind atât de rapid, nu trebuia sa fiu înștiințat de către agentul constatator de drepturile mele?
Va multumesc!
latka a scris:
Ce nu va e clar din aceste texte, din cele mai importante legi ?
Constitutia Romaniei Articolul 15
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.
Codul civil ;
Art. 6
Aplicarea în timp a legii civile
(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.