avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducerea perioadei de suspendare permisului de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducerea perioadei de suspendare permisului de conducere

Buna ziua
Mi s-a suspendat permisul in data de 14.01.2022 pentru 90 zile și mi s-a eliberat dovada cu drept de conducere pana in data de 29.01.2022
Astăzi,07.02.2022 am promovat testul pentru redobândire și mi s-a spus ca beneficiez de o reducere cu o treime a suspendării , și nu la o luna cum a fost înainte.
Aici nu înțeleg ! Au dat OG-ul pe 28.01.2022 și au spus ca prevederile se aplica după 30 de zile.De ce articolul cu reducerea suspendării se aplica de la 1.02.2022?
Se poate face ceva in privința asta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mhail01 , utilizator 13:29, 18 Mai 2022
Noile sancțiuni intră în vigoare de la data de 27.02.2022, iar unele articole, printre care și cele referitoare la redobandire, au întrat în vigoare la data de 01.02. Problema ta am intampinat-o și eu. Fiind o contravenție săvârșită înaintea întrării în vigoare a noilor prevederi, mi s-ar fi părut normal să fie aplicate legea din momentul săvârșirii faptei.
Din păcate, am impresia , după ce am citit pe forum probleme similare, ca nimeni nu are o explicație clară din punct de vedere legal(nu moral)

AbgaeSamtak a scris:

Noile sancțiuni intră în vigoare de la data de 27.02.2022, iar unele articole, printre care și cele referitoare la redobandire, au întrat în vigoare la data de 01.02. Problema ta am intampinat-o și eu. Fiind o contravenție săvârșită înaintea întrării în vigoare a noilor prevederi, mi s-ar fi părut normal să fie aplicate legea din momentul săvârșirii faptei.

Ce nu va e clar din aceste texte, din cele mai importante legi ?

Constitutia Romaniei Articolul 15
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Codul civil ;
Art. 6
Aplicarea în timp a legii civile

(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.

(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

Prin urmare fapta savirsita inainte de intrarea noii forme a codului rutier nu poate genera alte efecte juridice (marimea sanctiunii, proceduri de reducere) deciit cele prevazute in vechiul cod rutier.

Logica pe care o aplica politia e gresita, sa judeci o fapta petrecuta inainte dupa noile reguli, de dupa.
Angajati-va avocat sindati in judecata politia pentru nerespectarea constitutiei si a codului civil.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2022
latka, utilizator

Nu imi este clar daca dreptul la reducere pe care îl exercit azi, 07.02.2022 se calculează după noua lege sau nu!
Ținând cont ca eu depun cererea după 01.02.2022, ce legătura are aplicarea retroactiva??
Suspendarea s-a făcut după vechea lege, fapta fiind săvârșită înainte de 01.02.2022, dar redobândirea se face după intrarea in vigoare a noii legi!
Și asta nu înțeleg daca e normal, sa se de OG-ul joi(27.01) și sa între in vigoare de marti(01.02)
Fiind atât de rapid, nu trebuia sa fiu înștiințat de către agentul constatator de drepturile mele?
Va multumesc!
latka a scris:

Ce nu va e clar din aceste texte, din cele mai importante legi ?

Constitutia Romaniei Articolul 15
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Codul civil ;
Art. 6
Aplicarea în timp a legii civile

(1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.

(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

Singura soluție e sa acționăm în instanță decizia lor, degeaba sperăm că își vor îndrepta ei eroarea.

Alte discuții în legătură

Daca pe data de 09 ianuarie mi s-a suspendat permisul de conducere ... florin0369 florin0369 Daca pe data de 09 ianuarie mi s-a suspendat permisul de conducere pentru o perioada de 90 de zile pentru depasirea vitezei maxime admise si pe data de 01 ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat AbgaeSamtak AbgaeSamtak Bună ziua. În data de 16.01.2022 mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h (113 km/h ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. la data de 16.01.2021 mi-a fost suspendat permisul ... Tanas56 Tanas56 Buna ziua. La data de 16.01.2021 mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile pentru depășirea limitei de viteza și depășirea pe linie continua. În ... (vezi toată discuția)