Am acceptat sa fiu tutore acum ceva timp (10 ani) ptr o persoana cu dizabilitati. Intre timp, situatia s-a schimbat si nu ma mai pot ocupa de persoana respectiva.
As vrea sa stiiu ce anume trebuie sa fac ptr a renunta/a fi inlocuit din aceasta pozitie. In decizia de numire se specifica ca in baza art 173 din Codul Civil tutorele este indreptatit sa ceara inlocuirea sa dupa 3 ani.
Care ar fi pasii ptr a renunta la tutela? Mai vreau sa mentionez ca nu am gasit pe nimeni care sa vrea sa preia aceasta indatorire, caz in care ma gandesc ca se va atribui un tutore din oficiu.
Buna ziua,
Eu sunt in proces de renuntare la tutela. Dupa noua legislatie ai dreptul sa ceri renuntarea la tutela dupa 3 ani parca. Eu deja sunt tutore de 12 ani, deci ma incadrez.
Vorbiti cu un avocat care cunoaste temeinic legea si cereti renuntarea la tutela in instanta.
Da,după 3 ani poți renunța. Eu am 6 ani de când sunt tutore. Totuși,astăzi avocata mi a spus că nu pot renunța,decât dacă am înlocuitor.
De pe internet am citit că se poate renunța doar cu un motiv întemeiat. Care ar fi cel plauzibil pt judecător?
O să mai cer și alte păreri,dacă spuneți că se poate renunța totuși .
andreiepurescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
Se poate renunta clar, asa este noua lege. Ei sunt obligati sa numeasca un tutore din oficiu, cel mai probabil din cadrul directiei de asistenta sociala. Cineva care este acreditat si platit ptr a fi tutore.
Și cum trebuie procedat? Dvs cum ați procedat,ați înaintat o cerere la Instanta de Tutelă prin care ați solicitat înlocuirea?
Ați fost până acum chemat la proces?
andreiepurescu a scris:
Buna ziua,
Se poate renunta clar, asa este noua lege. Ei sunt obligati sa numeasca un tutore din oficiu, cel mai probabil din cadrul directiei de asistenta sociala. Cineva care este acreditat si platit ptr a fi tutore.
Renuntare la tutela
viorikac
Buna ziua,
As dori sa imi spuneti ce trebuie sa faca o persoana pentru a iesi de sub tutela intrucat vrea sa aiba un alt tutore, o alta persoana care sa il ... (vezi toată discuția)
Tutela.
danielapv
O persoana de 50 de ani cu schizofrenie ,dupa punerea sub interdictie a trecut sub tutela mamei ei in urma unui proces.Se mai pomenesta in sentinta de alta ... (vezi toată discuția)