avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperatori
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperatori

Printre documentele unei persoane recent decedate a fost gasita o hartie, semnata de mine, in care confirmam faptul ca am primit o suma de bani de la persoana respectiva. Hartia nu este datata, nu contine cuvintele: imprumutat, obligatie, restituire, termen, dobanda. Spune ca am PRIMIT banii si atat. Cu garantia care o ofera anonimatul afirm ca habar nu am despre ce e este vorba. De fapt nici nu am cunoscut-o pe persoana respectiva, singura explicatie fiind posibilitatea sa fi facut un comision pentru o cunostinta comuna mai mult de 5 ani in urma cand am parasit tara.
In prezent, mostenitorii pretind banii respectivi si fac presiuni asupra parintilor mei, bolnavi, ramasi in Romania.
In tara in care locuiesc o hartie/contract in care nu este mentionat explicit caracterul de datorie/imprumut si conditiile acestuia nu ma poate obliga la plata unei sume de bani.
Am doua intrebari, va rog:
1. Ma obliga hartia mentionata la plata sumei respective conform legilor romanesti?
2. Se considera a fi inselaciune cazul in care parintii mei sunt constransi sa plateasca suma respectiva?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 22:39, 5 Octombrie 2006

Printre documentele unei persoane recent decedate a fost gasita o hartie, semnata de mine, in care confirmam faptul ca am primit o suma de bani de la persoana respectiva. Hartia nu este datata, nu contine cuvintele: imprumutat, obligatie, restituire, termen, dobanda. Spune ca am PRIMIT banii si atat. Cu garantia care o ofera anonimatul afirm ca habar nu am despre ce e este vorba. De fapt nici nu am cunoscut-o pe persoana respectiva, singura explicatie fiind posibilitatea sa fi facut un comision pentru o cunostinta comuna mai mult de 5 ani in urma cand am parasit tara.
In prezent, mostenitorii pretind banii respectivi si fac presiuni asupra parintilor mei, bolnavi, ramasi in Romania.
In tara in care locuiesc o hartie/contract in care nu este mentionat explicit caracterul de datorie/imprumut si conditiile acestuia nu ma poate obliga la plata unei sume de bani.
Am doua intrebari, va rog:
1. Ma obliga hartia mentionata la plata sumei respective conform legilor romanesti?
2. Se considera a fi inselaciune cazul in care parintii mei sunt constransi sa plateasca suma respectiva?

Va multumesc

smecheroasa problema.
1. deocamdata ... nu ma pronunt. Pot spune doar atat: mostenitorii trebuie sa demostreze ca inca sunt in termen sa ceara repectiva datorie. Adica ca nu au trecut mai mult de 3 ani de la data cand trebuia sa-i restitui.
2. ce treaba au parintii tai? spune-le sa nu plateasca si gata ! Ei sunt terti in contractul acela .. si nu sunt obligati prin nimic. Plus de asta .. nu prea poate fi inselaciune. Totusi depinde despre ce constrangeri vorbim .. ca poate va fi o alta infractiune.
Intra-adevar, trebuie stabilita data de la care curge termenul de prescriptie de 3 ani pentru a putea solicita returnarea banilor.. Dubios este ca actul , astfel cum se sustine, nu este datat sau nu face nici o referire la o data , de genul " am primit azi...".
Parintii chiar nu au nici o calitate in acesta speta. Cat despre "constrangeri", trebuie sa fiti mai exact.
termenul de prescriptie conform Codul de procedura civila este de 3 ani de la data cand trebuiau restituiti banii, iar in ceea ce priveste parintii pot depune o plangere la politie impotriva mostenitorilor deoarece ei nu le datoreaza nimic.

Mi-emi suna a chitanta eliberatorie, respectiv o hartie prin care creditorul spune ca a primit datoria de la debitor si nicidecum a nou imprumut.
Oricum, termenul de 3 ani, prevazut, de altfel in Codul civil si-n Decretul 167/1958, curge de la termenul prevazut pt plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut in baza unei hartii de mana Dana Marian Dana Marian Se poate recupera prin instanta o suma de bani care a fost data imprumut in cursul anului 2007, in baza unei hartii de mana (redactat), dar care a fost semnata ... (vezi toată discuția)
Contract imprumut fara data de expirare si fara garantii Ki24 Ki24 Buna ziua, Am o hartie de mana de la fostul meu sot, scrisa in timpul casatoriei. In aceasta declaratie este me tionat faptul ca sotul meu a luat de la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorie ContSters277797 ContSters277797 Buna ziua, Am o nedumerire legata de prescriptia unei datorii, mai precis am urmatoarea situatie: fostul meu socrul m-a \\"sponsorizat\\" cu o suma de bani ... (vezi toată discuția)