avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Pe un Certificat de mostenitor in case se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Pe un Certificat de mostenitor in case se imparte ...

Buna ziua! Pe un Certificat de mostenitor pentru un teren intravilan de 1000 mp apar trecute următoarele aspecte:

Mostenitori:
X ( nume ) - fiu, ii revine cota de 1/32, taxa 167 lei
Y ( nume ) - fiu, ii revine cota de 1/2, taxa 172 lei

Cum se va face practic impartirea? Cat revine fiecarui mostenitor pentru ca nu imi dau seama cat ar însemna asta in mp.

Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2022
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:36, 9 Februarie 2022
Pentru asta trebuie sa faceti partajul.
Asta am de gand sa fac! Dar nu inteleg cat ii revine fiecaruia, ce reprezinta acel 1,32. Oare este o greseala de tipar? Imprartirea s-ar face intre tata si fratele lui.

raluk0207 a scris:

Pentru asta trebuie sa faceti partajul.

Inițial, am crezut că ați tastat dvs. din viteză 1/32 în loc de 1/2.
Și totodată mi se părea bizar să ne fi întrebat ce înseamnă jumătate (1/2) din 1000 mp.

Dacă n-ar fi o eroare, atunci întrebarea (pentru care răspunsul s-ar găsi chiar în cuprinsul actului) este... cine are restul până la 100%?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2022
romascanu, moderator
Tocmai asta este ideea, ca nu ar mai avea cine sa dețină ceva. Acest certificat de mostenitor este facut de catre tatal meu si fratele lui in urma decesului bunicii mele. In act apare trecut faptul ca cei 1000 mp si casele aferente sunt mostenite de bunica mea de la părinții ei, decedati in urma cu 40 de ani si că, in urma decesului bunicii, bunurile imobile raman mostenitorilor: tata, cu 1/32 si unchiul cu 1/2. Nu mai apare alta persoană stipulata in act ( la al treilea mostenitorapare trecut " XXX" ). Intre timp unchiul meu a decedat ( in urma cu 2 ani ) si tata vrea sa faca partajul cu singurul copil al unchiului ca sa stabilim care ce primeste si sa putem sa investim in partea care ne revine. Doar ca, uitandu-ne pe acest certificat de mostenitor din 1994 am sesizat acest procent de 1/32. Daca este o eroare de tipar se poate face ceva? Noi vrem impartire corecta de 1/2 pentru fiecare parte ( tata si verisoara mea ). Ne poate incurca acest act?

Mulțumesc frumos

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Inițial, am crezut că ați tastat dvs. din viteză 1/32 în loc de 1/2.
Și totodată mi se părea bizar să ne fi întrebat ce înseamnă jumătate (1/2) din 1000 mp.

Dacă n-ar fi o eroare, atunci întrebarea (pentru care răspunsul s-ar găsi chiar în cuprinsul actului) este... cine are restul până la 100%?

Dacă este o eroare materiala, va adresați Camerei Notarilor Publici de care aparține județul în care a fost eliberat certificatul de moștenitor.
La nivel de Camera exista notari desemnați, care se ocupa de îndreptarea erorilor materiale din certificatele de moștenitor, eliberate de fostul notariat de stat.
Dvs doriți o impartire matematica, iar juridic, lucrurile nu funcționează asa.
La dezbaterea succesiunii se stabilesc doar cote părți. Aceste cote sunt ideale si abstracte, nefiind determinate fizic.
În practica sunt bunuri care nu pot fi împărțire în porțiuni egale, proporțional cotei deținute.
Și atunci, asta e și ideea partajului voluntar. Părțile se înțeleg cum sa împartă, chiar dacă împărțirea nu este în mod egal. Unul ia cu x metri pătrați mai mult, își mai achita unii altora sulte etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fara acord mostenitori dannyc dannyc Buna ziua, Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care ... (vezi toată discuția)
Testament bunici/succesiune/taxa succesorala/asigurare locuinta ContSters156394 ContSters156394 [b]Speta[/b]: bunicii mei(parintii tatalui) sunt proprietarii casei si ai terenului(curte+gradina)(prin act de v-c). Casa este impartita, prin constructie, in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)