avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Curatela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curatela

Am depus cerere si actele doveditoare pentru curatela la Judecatoria Barlad acum 8 luni pentru baiatul meu de 19 ani bolnav de autism (cu certificat handicap gr. 1). Astazi am constatat pe portal ca cererea a fost respinsa, cum e posibil asa ceva, ce fac acum deoarece pe el nu-l primeste la nici o banca sa faca cont pentru indemnizatie?
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2022
natasav, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:10, 22 Martie 2022
Cred ca trebuia sa cereti sa fie interzis si sa fiti tutore, pana la numire, sa fiti curator special.
O sa primiti motivarea acasa si o sa vedeti din ce motiv s-a respins si o sa stiti ce e de facut.
Mergeti la dgaspc și poate va indruma ca stiu cum se procedeaza in astfel de cazuri.
Asteptati sa vi se comunice si motivarea instantei. Impotriva sentintei astfel pronuntate se poate declara apel, insa trebuie vazut daca aceasta cale de atac poate avea sau nu succes in functie de ceea ce ati cerut dvs si ce a apreciat instanta.
Motivarea: "Potrivit art.182 alin.2 cod civil, curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat si cu acordul celui desemnat, printr-o incheiere care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei de tutela, precum si la primaria de la domiciliul celui reprezentat.
in cauza, instanta retine ca nu exista acordul petentei si nici a intinatului in sensul instituirii curatelei, astfel cum prevede art.182 alin. 2 si 3 cod civil si nu rezulta ca acestia s-ar afla in imposibilitate de a-si da acest acord."

Eu am trimis cererea si actele doveditoare prin email datorita Covid 19, am cerut judecarea in lipsa din acelasi motiv, instanta cere intampinare de la intinat dar acesta nu este capabil sa inteleaga ce se intampla in jurul lui dar sa redacteze o intampinare, cand are nevoie de internare este luat de acasa doar cu SMURDUl, nu socializeaza, nu comunica si evita sa iasa din casa. Eu voi face apel sa vad poate reusim. Daca nu obtin curatela baiatul nu poate singur sa se apere si sa-si administreze bunurile.
Ati formulat gresit cererea. Trebuie sa i se numeasca tutore si nu curator. Nu faceti apel ci formulati o noua actiune de data aceasta corecta.
Ce diferenta este intre curator si tutore? Ce drepturi sunt afectate? Cei de la primarie mi-au recomandat curatela si alti parinti care au copii cu autism au obtinut curatela.

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Intampinare la cerere de curatela gik gik Buna seara, am depus pentru mama mea care este persoana cu handicap grad 1,o cerere in care solicitam sa-i fiu curator. mama mea a primit de la judecatorie o ... (vezi toată discuția)