avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca

Buna ziua,
As vrea sa inchei contractul de munca pe care il am cu actualul angajator, va rog sa ma ajutati cu clarificari juridice privind modul in care trebuie sa procedez astfel incat drepturile pe care le am in calitate de angajat sa imi fie acordate.
Data la care voi incepe la noul angajator este 4 aprilie, cand ar trebui sa anunt oficial si sub ce forma (demisie/acordul partilor/alta varianta) actualul angajator privind intentia de a inceta contractul? Pentru continuitate, actualul contract trebuie sa se incheie cu 3 sau cu 4 aprilie?
Momentan am anuntat informal si seful ma preseaza sa depun demisia, insa nu stiu daca in cazul demisiei actualul contract mai este valabil sau se suspenda. Si, este vreo lege/masura, care ma protejeaza impotriva sicanelor sefului direct? Ce masuri (legale) pot intreprinde sa inceteze?
Care este perioada legala pe care trebuie sa o stau la actualul angajator in cazul demisiei? Pentru acordul partilor este o perioada minima obligatorie?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2022
decs, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 10 Februarie 2022
Art. 81 din Codul muncii
(1) Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
(6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Deci... va depuneti demisia in conformitate cu articolul de mai sus si cereti si perioada de preaviz.
Dar asta nu va poate ajuta prea mult pentru ca angajatorul poate renunta oricand la el si inceta contractul ( alin. 7 de mai sus).

La incheierea contractului cu acordul partilor... acesta inceteaza la data stipulata.

Demisia sau incetarea contractului cu acordul partilor sa le faceti in doua exemplare, sa va ramana si dvs. unul inregistrat de angajator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@decs

1. pentru continuitate , actualul contract trebuie sa se incheie cu 4 aprilie.

2. Termenul de preaviz este cel mentionat în contractul individual de muncă.

3. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Buna ziua!Am inlocuit la o institutie de invatamant 4 cadre didactice,in perioada 26 ianuarie-10 februarie realizand un numar de 54 de ore.Cam cu ce suma voi fi platita?
Salariul lunar care este?
4000 si ceva nu stiu exact

Cornel Vasile a scris:

Salariul lunar care este?

Alte discuții în legătură

Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz rrobert rrobert Ce articol din codul muncii este aplicabil la ora actuală pentru demisia cu preaviz (vezi toată discuția)
Demisie din invatamant floralina floralina Buna!Sunt invatator titular si as vrea sa-mi dau demisia din invatamant!Cand pot face asta ,este nevoie de preaviz de 15 zile sau se poate cu lichidare la ... (vezi toată discuția)