Buna ziua,
Va redau mai jos textul de lege aplicabil situatiei dumneavoastra:
Art. 349 C.civ: Regimul aporturilor
(1)Sub sancţiunea prevăzută la art. 347, niciunul dintre soţi nu poate singur, fără consimţământul scris al celuilalt soţ, să dispună de bunurile comune ca aport la o societate sau pentru dobândirea de părţi sociale ori, după caz, de acţiuni. În cazul societăţilor comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată, soţul care nu şi-a dat consimţământul scris la întrebuinţarea bunurilor comune nu poate pretinde decât daune-interese de la celălalt soţ, fără a fi afectate drepturile dobândite de terţi.
(2)În cazul prevăzut la alin. (1), calitatea de asociat este recunoscută soţului care a aportat bunul comun, dar părţile sociale sau acţiunile sunt bunuri comune. Soţul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate şi poate realiza singur transferul părţilor sociale ori, după caz, al acţiunilor deţinute.
(3)Calitatea de asociat poate fi recunoscută şi celuilalt soţ, dacă acesta şi-a exprimat voinţa în acest sens. În acest caz, fiecare dintre soţi are calitatea de asociat pentru părţile sociale sau acţiunile atribuite în schimbul a jumătate din valoarea bunului, dacă, prin convenţie, soţii nu au stipulat alte cote-părţi. Părţile sociale sau acţiunile ce revin fiecăruia dintre soţi sunt bunuri proprii.
Astfel, in functie de prevederile actului prin care ati consimtit la aportarea bunurilor comune, se poate stabili o strategie pentru a deveni asociat in cadrul societatilor infiintate sau sa beneficiati de drepturile care vi se cuvin.
Cu stima,
av. JasmineOancea
In esență, prin acordul soților se poate rezolva tot.
Daca soțul nu este de acord trebuie examinata în detaliu întreaga situatie juridica pe baza actelor juridice.
Aveti dreptul.de a consulta juridic avocat cu actele fără a fi necesar sa angajați avocat doar pentru proces.