avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenire stranepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenire stranepot

Buna ziua,

Daca stie cineva sa ma ajute la o intrebare...

Am un titlu de proprietate pe numele strabunicului meu pe care nu s-a facut niciodata spargerea/succesiunea (sunt 3 parti cu drept pe terenurile arabile din titlurile respective, fiecare si-a muncit/arendat terenurile pe vorbe pana acum).

Inteleg ca s-a dat o lege noua care spune ca au drepturi la mostenire doar copiii si nepotii titularului de pe titlu?

Intreb pentru ca titularul (strabunicu) a decedat, la fel si fiul si nepotul acestuia. Eu practic as fi a 4-a parte (strabunic - titular TP/bunic/tata/eu) si din cate inteleg nu ma mai incadrez pentru mostenire legala... este adevarat?

Aveti idee de asa o lege/hotarare?
Nu s-a dar nicio lege noua. E aceeași lege și se numește Codul civil.
Trebuie dezbătute toate succesiunile, de la străbunic încolo, în ordinea deceselor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
diablow777 a scris:

Eu practic as fi a 4-a parte (strabunic - titular TP/bunic/tata/eu) si din cate inteleg nu ma mai incadrez pentru mostenire legala... este adevarat?

Cred că ați citit câte ceva despre limitarea vocației la moștenire în linie colaterală. (asta da, e limitată la gradul 4)

Dar dvs. și străbunicul sunteți rude în linie dreaptă. (aici nu există nicio limită).

Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit. (art. 975 Cod civil).

Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2022
romascanu, moderator
Buna ziua!
Daca tatăl și nepotul sunt decedați, dvs., ca, strănepot puteți veni la moștenirea străbunicului!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Multumesc,

Intre timp am primit si citatie de la avocatul unchiului meu sa ma prezint la avocat pentru a rezolva amiabil.

As avea doua intrebari daca puteti sa ma lamuriti:
1) Eu locuiesc in alt oras, la 200km distanta, m-a chemat intr-o zi de miercuri la ora 11 (cred ca special ca sa nu pot ajunge), ce se intampla daca ignor acea citatie?
2) Cel mai probabil o sa urmeze si un proces in instanta (nu stiu daca vrea doar sa ma sperie), cum se face spargerea in mod normal? 50% el ca fiu al celui de pe TP si 50% eu ca nepot?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Se va judeca in lipsa dvs.
2. Cum hotaraste instanta si in functiile de pretentiile dvs, ca parti.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Trecerea pe titlul de proprietate ca mostenitor ion73 ion73 Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru trecerea pe titlul de proprietate al carui titular este bunicul meu, decedat din 1983, titlul ... (vezi toată discuția)
Desființare titlu proprietate cu mostenitori decedati diablow777 diablow777 Buna ziua, vin catre dvs cu rugamintea de a ma indruma pe problema de mai jos. Problema este legate de un titlu de proprietate (terenuri arabile) al ... (vezi toată discuția)