Buna ziua, sunt medic angajat la spitalui municipal Hunedoara, nu sunt membru de sindicat Sanitas dar mi se retine o taxa de nemembru (150lei), mai mare decat daca as fi membru. Citisem ca "romaneasca asta" e legala, vreau sa stiu daca pot apela la Avocatul poporului sau la Curtea Europeana de justitie pt ca nu mi se pare legal ca un nemembru sa plateasca o taxa si mai mult sa nu stiu unde si pe ce se duc banii.
Prevederea respectiva este menționată in c.c.m. al sindicatului Sanitas.
Este prevazuta o clauza , de genul : salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de .... % din salariu, dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.
,,[...]un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective." In traducere hotel cinci stele, nevasta secretara liderului, etc.?! Nu stiu, intreb!