avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributie sindicat pentru nemembrii de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributie sindicat pentru nemembrii de sindicat

Buna ziua,

Situatia se afla in felul urmator: Am fost membru de sindicat pana cand am fost exclus din aceasta organizatie intrucat am semnat o plangere impotriva modului de negociere a CCM din acel an. Pentru aceasta "infractiune" am fost exclus din sindicat (evident, abuziv). De la excludere si pana acum, timp de mai multi ani, nu mi s-a retinut nicio cotizatie sindicala.
Acum am observat ca mi s-a retinut pe fluturas o "contributie sindicala" in valoare de 1% din salariau de baza. Este corecta aceasta retinere, avand in vedere ca unitatea sindicala m-a dat afara? Pe de-o parte sunt exclus, nu beneficiez de niciun drept sindical, iar pe de alta parte mi se retine aceasta cotizatie.Poate vreo norma legala sa ma oblige sa achit aceasta suma, dar in acelasi timp, fata de abuzurile organizatie sindicale eu sa nu am nicio masura de aparare?
Atunci cand am fost exclus din sindicat unde ma puteam adresa?

Multumesc pentru orice reaspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 8 Decembrie 2016
Ati intrebat angajatorul in baza carui temei v-a retinut cotizatia? Poate ati semnat vreo adeziune de care nu va amintiti! :)
Solicitati in scris cu nr de inregistrare motivul retinerii si de asemenea restituirea "contributiei".
Pentru salariatii care nu sunt mebrii de sindicat nu se plateste cotizatie la sindicat. In unele ccm sau in fostul CCMN se prevede/prevedea ca "partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de .... % din salariu dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective."
Pentru Cyan:

Nu am semnat nimic in aceasta privinta. Sunt sigur de asta, din cei 4000 si ceva de salariati si membri de sindicat eu sunt (aproape) singurul nemembru. Sigur ca urmeaza sa fac acest lucru (sesizare angajator). Multumesc pentru raspuns.

Pentru Freelis:

Stiu respectiva dispozitie, cu acea contributie obligatorie pentru negocierea CCM. NUMAI ca in cazul meu situatia este particulara: Am fost exclus din sindicat, fara vreo vinovatie, si atunci cum pot fi obligat de vreo norma legala sa platesc, in schimb, cotizatie sindicala?

Multumesc pentru raaspuns.

Cunoaste cineva daca in cazul unei excluderi din sindicat, exista posibilitatea de a contesta in instanta aceasta decizie?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
iuliandum, utilizator
Puteti contesta in instanta decizia de excludere din sindicat.

Probabil ca pe statul de plata sau pe fluturasi nu au mai trecut noua coloana de genul "contributie pentru desfasurarea negocierilor colective".

Legea nr.62/2011 mentioneaza expres ca, prevederile ccm la nivel de unitate se aplica tuturor salariatilor din acea unitate , indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie sindicat giulia75 giulia75 as dori sa stiu si eu cuantumul cotizatiei sindicat la un membru si la un nemembru al acestuia? (vezi toată discuția)
Cotizatia de sindicat alexix alexix in ccm la nivel de unitate este prevazut ca membrii de sindicat platesc 1% cotizatia, iar cei care nu sunt membrii0.5%. Este corect sa mi se ia banii din ... (vezi toată discuția)
Contributie pentru desfasurarea negocierilor colective Instantlife Instantlife CCMUN 2007-2010 ART.103: In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor ... (vezi toată discuția)