avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am o problema cu o casa primita prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am o problema cu o casa primita prin moștenire. ...

Bună ziua. Am o problema cu o casa primita prin moștenire. Suntem 4 moștenitori di care trei vor sa închirieze sau sa vândă unei terțe persoane dar un moștenitor se opune. Se poate închiria sau vinde fără acordul celui de-al 4-lea ?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Faceți partajul ca sa rezolvati.
Mergeti la avocat daca nu va înțelegeți.
Daca ati dezbatut succesiunea dar nu ati facut partajul, nu puteti vinde intreg imobilul fara acordul tuturor mostenitorilor.

In ceea ce priveste incheierea unui contract de inchiriere, art. 641 alin. 1, din Codul civil prevede ca, actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi facute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-parţi.
Prin majoritatea coproprietarilor se intelege acordul de vointa al coproprietarilor care deţin peste 50% dintre cotele-părti din bun, iar nu majoritatea coproprietarilor.
Acordul de vointa al majoritatii coproprietarilor este suficient pentru incheierea contractului de inchiriere, doar in masura in care, termenul pentru care s-a incheiat contractul este mai mic de 3 ani, intrucat pentru contractele de inchiriere incheiate pe o perioada mai mare este necesar acordul unanim al coproprietarilor, in temeiul art. 641 alin. 4 Cod civil.

Daca doriti sa vindeti casa sau sa incheiati un contract de inchiere pe o perioada mai mare de 3 ani, trebuie sa va adresati unui notar(in cazul in care exista consesns intre mostenitori cu privire la partajarea bunului) sau in caz contrar, instantei de judeacta.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare Anicabalasoiu@gmail.com Anicabalasoiu@gmail.com Sint doi proprietari si unul vrea sa inchirieze partea lui de 50/la suta din imobil poate fara acordul celuilalt proprietar? (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. muntean sorin adam muntean sorin adam daca in urma unei succesiuni rezulta doi proprietari, ai unei case, careposeda ficare 50%, poate unul dintre ei sa aduca modificari, imobilului, fara acordul ... (vezi toată discuția)
Coproprietate pe cote parti petre_marian petre_marian buna seara,daca un apartament impartit pe cote parti intre trei coproprietari,dintre care numai unul locuieste in imobil,iar unul ditre cei doi care au o cota ... (vezi toată discuția)