avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accesiune imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accesiune imobiliara

buna seara
am construit doua camere mansardate fara autorizatie,iar pe teren mai exista o baie si o magazie tot fara autorizatii(de fapt si casa veche cind a cumparato a facut un act de mina iar acum actul de proprietate este o hotarire judecatoreasca din 1972, nu avem alte acte).daca facem un proces de accesiune imobiliara expertiza tehnica se va face doar pe cele doua camere ,magazie si baie sau si pe vechea casa pe care avem hotarirea?
cum se calculeaza taxele pentru axpertiza tehnica(camerele au 27 mp,baia 6 mp, magazia 20 mp) la mp si cam cit m-ar costa.
care ar fi onorariul aproximativ pentru un astfel de proces?
expertiza tine loc de cadastru? adica daca reusesc sa iau hotarirea de la tribunal pot sa intabulez si sa vind cele doua camere?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:29, 13 Ianuarie 2010
Accesiunea imobiliară artificială se particularizează prin faptul că, presupune intervenţia omului şi plata unor despăgubiri către cel în detrimentul căruia acţionează.

Fundamentul acţiunii în despăgubire îl reprezintă principiul potrivit căruia ,,nimănui nu-i este permis să se îmbogăţească în dauna altor persoane”. Se evidenţiază, astfel, caracterul oneros al acestei forme de accesiune, în privinţa căreia se aplică, de asemenea, regula că ,,lucrul principal este terenul, astfel încât, proprietarul terenului devine şi proprietarul construcţiilor, plantaţiilor, lucrărilor executate de om”.

Codul civil reglementează două situaţii în care operează accesiunea imobiliară artificială şi anume:

- când lucrarea este făcută de proprietar pe terenul său, dar cu materialele altei persoane;

- când lucrările sunt efectuate cu materiale proprii, dar pe terenul altei persoane.

- Ipoteza construcţiei, plantaţiei, lucrări efectuate pe terenul propriu, cu materialele altuia.

Ipoteza îşi are suportul reglementării în art. 493 Cod civil, potrivit căruia ,,Proprietarul pământului care a făcut construcţii, plantaţii şi lucrări cu materiale străine, este dator să plătească valoarea materialelor. El mai poate fi osândit, după împrejurări, pentru asemenea urmare şi la plata de daune interese”. Acelaşi articol mai prevede că proprietarul materialelor nu are dreptul de a le ridica. Reglementarea art. 492 Cod civil, potrivit căruia ,,orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ, cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte din contra”.

Se instituie, prin articolul amintit, o prezumţie în favoarea proprietarului pământului, prezumţie care are un caracter relativ, astfel că poate fi răsturnată prin dovadă contrară.

În literatura de specialitate, dar mai ales în practica din acest domeniu, pe marginea articolelor amintite s-au declanşat unele discuţii controversate, care au condus la conturarea principiului potrivit căruia ,,proprietarul terenului dobândeşte proprietatea construcţiilor, plantaţiilor, lucrărilor, fie că este de bună sau de rea credinţă”. Dar, dacă este de bună credinţă, în sensul că a executat lucrările crezând că materialele îi aparţin, el ar putea invoca art. 1909 Cod civil, care îi asigură o protecţie mai bună decât accesiunea.

Accesiunea functioneaza in primul rand in cazul constructiei cu materiale proprii pe terenul propriu! Este temeiul juridic al dobandirii proprietatii asupra constructiei proprii, iar nu in primul rand o sanctiune, asa cum ati scris mai sus...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)
Proprietar al unei constructii situata pe terenul dobandit intre timp de o alta persoana. IonValentin IonValentin Am dobandit in anul 1990 - casa pe terem 100mp. si curte 94,62mp. Pe terenul liber de constructii ( 94,62 mp. curte ) mi-am propus sa construiesc in 1991 o ... (vezi toată discuția)