avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate teren

Buna ziua,
Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele legale pe care le-as avea de suportat daca nu l-as lasa sa isi ia recolta? Exista vreo prevedere in lege in acest caz care l-ar ajuta sa isi ia recolta ,chiar daca el mi-a folosit terenul abuziv?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 09:51, 27 Iunie 2011
In ce conditii a plantat respectivul pe terenul dumneavoastra avea sau nu acordul de a planta?
Va expun mai jos incadrarea situatiei dumneavoastra.

Accesiune imobiliara artificiala

Accesiune imobiliara ce se realizeaza prin interventia si activitatea omului. Art.493-494 Cod Civil reglementeaza doua cazuri de accesiune imobiliara artificiala: a) accesiunea constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari facute de un proprietar pe terenul sau cu materialele aflate in proprietatea altei persoane (art.493 Cod Civil - proprietarul terenului devine si proprietar al constructiei, plantatiei sau altei lucrari, prin accesiune. El este insa indatorat in virtutea principiului imbogatirii fara just temei, sa plateasca valoarea materialelor celui caruia I-au apartinut. De asemenea, poate fi obligat si la plata de daune interese in conditiile raspunderii civile delictuale. b) Accesiunea constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari facute de o persoana cu materialele sale pe un teren, aflat in proprietatea altuia (art.494 Cod Civil) - de regula proprietarul terenului devine, prin accesiune, si proprietar al constructiilor, plantatiilor si lucrarilor reaizate, avand insa obligatia sa-l despagubeasca pe constructor tot pe temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza. Tratamentul juridic al constructorului este insa diferit, dupa cum el a fost de rea-credinta sau, dimpotriva, de buna-credinta. Prin constructor de rea-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie sau face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, cunoscand ca terenul in cauza nu-I apartine, ci este proprietatea altuia. Intr-o atare situatie, potrivit art.494 alin.1-2 si alin.3, prima parte, proprietarul terenului are dreptul de a opta pentru una din urmatoarele doua posibilitati: - fie sa invoce accesiunea devenind proprietar al constructiei, plantatiei ori lucrarii respective, cu obligatia de a plati constructorului de rea-credinta valoarea materialelor si pterul muncii, - fie sa-l oblige pe constructorul de rea-credinta sa procedeze la desfiintarea sau ridicarea constructiei, plantatiei sau lucrarii respective, pe propria lui cheltuiala, si de a pretinde daune-interese, daca a suferit un prejudiciu, in conditiile raspunderii civile delictuale. Prin constructor de buna-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie, face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, avand convingerea ferma, dar eronata ca acel teren se afla inproprietatea sa. Buna-credinta trebuie sa existe in momentul cand s-au facut lucrarile, chiar daca dupa terminarea lor a devenit de rea-credinta. Invocand accesiunea, proprietarul terenului este indatorat, in temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza sa-l despagubeasca pe constructor. In ce priveste intinderea obligatiei de despagubire, proprietarul terenului are dreptul sa opteze intre doua solutii posibile: - fie sa-l indemnizeze pe constructor cu o suma de bani egala cu valoarea materialelor si pretul muncii, - fie sa-I plateasca o suma de bani reprezentand sporul de valoare a terenului inregistrat ca urmare a ridicarii constructiei, efectuarii plantatiei sau facerii altei lucrari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de retentie jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Vreau sa va consult in urmatoarea problema: in situatia in care un constructor ce se pretinde a fi de buna credinta a construit pe terenul altuia ... (vezi toată discuția)
Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Ascensiune imobiliara AncaLazarCristina AncaLazarCristina Bună ziua. Am o casa in Orșova, construită pe un teren concesionat pe 99 ani. Contractul de concesiune e din 1996. În 2015 am fost chemați în judecată ... (vezi toată discuția)