avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ascensiune imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ascensiune imobiliara

Bună ziua. Am o casa in Orșova, construită pe un teren concesionat pe 99 ani. Contractul de concesiune e din 1996. În 2015 am fost chemați în judecată pt că un vecin a revendicat terenul pe care il avem in concesiune. Am pierdut toate procesele pt că are titlu de proprietate. Acum a invocat accesiunea imobiliara. As vrea sa stiu dupa ce va fi evaluata casa ,in caz că nu are resurse financiare sa ne despagubeasca ce se poate întâmpla. Noi vrem sa ii cumparam terenul dar nu e de acord. Este cumva obligatoriu daca nu ne poate despagubi sa ii cumparam terenul, sau mai are su alte posibilități, el ca proprietar al terenului? Dar noi ce drepturi avem?
Cel mai recent răspuns: AncaLazarCristina , utilizator 12:20, 17 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Cu hotararea obtinuta, daca nu are resurse financiare sa va plateasca despagubirile, il puteti executa silit pe bunurile ce le detine... inclusiv terenul si casa castigate in instanta.
Puteti fi despagubiti.

Tratamentul juridic al constructorului este insa diferit, dupa cum el a fost de rea-credinta sau, dimpotriva, de buna-credinta.

Prin constructor de rea-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie sau face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, cunoscand ca terenul in cauza nu-I apartine, ci este proprietatea altuia. Intr-o atare situatie, potrivit art.494 alin.1-2 si alin.3, prima parte, proprietarul terenului are dreptul de a opta pentru una din urmatoarele doua posibilitati:

- fie sa invoce accesiunea devenind proprietar al constructiei, plantatiei ori lucrarii respective, cu obligatia de a plati constructorului de rea-credinta valoarea materialelor .

- fie sa-l oblige pe constructorul de rea-credinta sa procedeze la desfiintarea sau ridicarea constructiei, plantatiei sau lucrarii respective, pe propria lui cheltuiala, si de a pretinde daune-interese, daca a suferit un prejudiciu, in conditiile raspunderii civile delictuale.

Prin constructor de buna-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie, face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, avand convingerea ferma, dar eronata ca acel teren se afla inproprietatea sa.

Buna-credinta trebuie sa existe in momentul cand s-au facut lucrarile, chiar daca dupa terminarea lor a devenit de rea-credinta. Invocand accesiunea, proprietarul terenului este indatorat, in temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza sa-l despagubeasca pe constructor.

In ce priveste intinderea obligatiei de despagubire, proprietarul terenului are dreptul sa opteze intre doua solutii posibile:

- fie sa-l indemnizeze pe constructor cu o suma de bani egala cu valoarea materialelor si pretul muncii,

- fie sa-I plateasca o suma de bani reprezentand sporul de valoare a terenului inregistrat ca urmare a ridicarii constructiei, efectuarii plantatiei sau facerii altei lucrari.

Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, aspectul bunei sau relei-credințe este foarte important si in functie de acesta se va ajunge la o solutie juridică.
Poate exista si solutia demolării construcției pe cheltuiala constructorului.
S-a stabilit că suntem constustori de bună credință, întrucât aveam contractul de concesiune si toate autorizațiile si avizele necesare emise de primărie și de autoritățile competente

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Da, aspectul bunei sau relei-credințe este foarte important si in functie de acesta se va ajunge la o solutie juridică.
Poate exista si solutia demolării construcției pe cheltuiala constructorului.

Dar dacă a optat pentru despăgubiri si nu dispune de resurse ,mai poate opta ulterior pt obligarea noastră la cumpararea terenului?

Alte discuții în legătură

Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)
Drept de retentie jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Vreau sa va consult in urmatoarea problema: in situatia in care un constructor ce se pretinde a fi de buna credinta a construit pe terenul altuia ... (vezi toată discuția)
Tulburarea de posesie csty csty o persoana detine titlu de proprietate asupra unui teren,dar fara sa stie amplasamentul si fara sa se foloseasca de el.O alta persoana constuieste un imobil pe ... (vezi toată discuția)