avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... tulburarea de posesie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

tulburarea de posesie

o persoana detine titlu de proprietate asupra unui teren,dar fara sa stie amplasamentul si fara sa se foloseasca de el.O alta persoana constuieste un imobil pe terenul susmentionat si locuieste acolo o perioada mare de timp,proprietarul de drept al terenului stiind despre aceasta constructie ,dar fara a avea cunostinta ca este amplasata pe terenul sau.
In speta de fata sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de tulburare de posesie?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 12:54, 18 Octombrie 2009
Nu ,nu sunt intriunite elementele faptei invocate de catre dvs.
Cod penal Art 220 Tulburarea de posesie=Ocuparea ,in intregime sau in parter,fara drept a unui imobil aflat in posesia alrtuia,se pedespseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda

Situatia este confuza sau special astfel prezentata, proprietatea se intinde asupra unui teren,proprietarul are stiinta despre constructie ,dar nu se intereseaza de locatia exacta...
Nu este tulburare de posesie, este acea situatie in care , proprietarul terenului devine si proprietarul constructiei , in temeiul dreptului de accesiune.in cazul in care cele doua lucruri apartin unor proprietari diferiti, titularul dreptului asupra lucurlui mai important devine si titularul dreptului asupra lucrului mai putin important, accesiunea apare si ca un mod de dobandire a proprietatii. In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata valorii de la data efectuarii constructiei cu eventual daune interese. In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata unei despagubiri catre constructor.
Daca insa proprietarul nu invoca dreptul de proprietate prin accesiune asupra constructiei ridicate de alta persoana pe terenul sau, lasandu-l pe constructor sa foloseasca nestingherit constructia, nu poate fi obligat la despagubiri.
In aceasta ipoteza, se face distinctia dupa cum constructorul este de buna-credinta sau de rea-credinta. Constructorul este de buna credinta atunci cand nu stia ca terenul apartine altuia, crezand in temeiul unui titlu ale carui vicii nu le cunoaste, ca ii apartine lui si le construieste pe acel teren. De asemenea este de rea credinta atunci cand cunoaste ca terenul apartine altcuiva si totusi face constructia, plantatia, lucrarea . In cazul constructorului de buna credinta, proprietarul devine proprietar al constructiei, fara a mai putea cere daramarea si ridicarea constructiilor, trebuind insa sa dezdauneze pe constructor.
Constructorul este de rea credinta, proprietarul poate opta intre a pastra lucrarile cu obligatia de a-l dezdauna pe constructor sau posibilitatea de a-l obliga pe constructor sa isi ridice constructiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Speta drepturi reale Chatteris Chatteris V-as ruga frumos sa ma ajutati la o speta. Dr civil nu e punctul meu forte si avem examen in curand. X construieste pe terenul lui Y. Ac. situatie era ... (vezi toată discuția)
Constructie pe terenul altuia florin49 florin49 Buna ziua. Am o nelamurire si doresc un raspuns, va rog. Am inchiriat un teren pe care chiriasul a construit un magazin. Am auzit unele zvonuri cum cladirea ar ... (vezi toată discuția)