Buna ziua. Am o nelamurire si doresc un raspuns, va rog. Am inchiriat un teren pe care chiriasul a construit un magazin. Am auzit unele zvonuri cum cladirea ar lua terenul (sau invers) dupa o anumita perioada. Este adevarat? Si daca da care din variante? Va multumesc.
Conform Codului civil, prin accesiunea imobiliara artificiala, proprietarul terenului devine si proprietarul constructiilor de deasupra; exista autorizatie de constructie pentru acel magazin? Daca este doar o constructie provizorie, ea poate fi ridicata de chirias la sfarsitul perioadei de inchiriere, urmand sa va redea terenul liber de orice constructii...
In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata unei despagubiri catre constructor.
Se face diferenta daca este de buna sau de rea credinta constructorul. In cazul de fata constructorul este de rea credinta, proprietarul poate opta intre a pastra lucrarile cu obligatia de a-l dezdauna pe constructor sau posibilitatea de a-l obliga pe constructorul de rea-credinta sa procedeze la desfiintarea sau ridicarea constructiei respective, pe propria lui cheltuiala, si de a pretinde daune-interese, daca a suferit un prejudiciu, in conditiile raspunderii civile delictuale.
Tulburarea de posesie
csty
o persoana detine titlu de proprietate asupra unui teren,dar fara sa stie amplasamentul si fara sa se foloseasca de el.O alta persoana constuieste un imobil pe ... (vezi toată discuția)