avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Cum sa scap de tone de apa poluata provenita de pe ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Cum sa scap de tone de apa poluata provenita de pe drumul national si dintr-o statie de carburanti

Cum sa scap de apa poluata care este dirijată către proprietatea mea din drumul național și dintr-o stație de carburanți?

De fiecare data când plouă ori când se topește zăpada, tone de apă poluată de pe drumul național și de pe platforma unei stații de carburanți sunt dirijate către proprietatea mea. Situația durează de mai bine de 20 de ani, însă acum doresc sa construiesc o locuință pe acel teren și nu mai pot tolera asa ceva.

Pe scurt situația este următoarea:

1. Proprietarul unei stații de carburanți când a amenajat accesul la drumul național a acoperit șanțul paralel cu drumul și l-a dirijat la un capăt către proprietatea mea. Astfel, de pe o distanta de aproximativ 700m, apa scursa în santul drumului național ajunge în proprietatea mea, aflata pe un fond inferior.

De asemenea, apa provenita din precipitații de pe platforma asfaltata a stației de carburanți este dirijata printr-o mica panta către marginea proprietății stației și ajunge tot pe proprietatea mea.

La suprafața apei se pot observa pelicule de produse petroliere care dovedesc fără echivoc ca apa este poluata.

Daca apa ar fi fost nepoluata s-ar fi aplicat art 604 din L. 287/2009 - " Regulile privind curgerea firească a apelor: Proprietarul fondului inferior nu poate împiedica în niciun fel curgerea firească a apelor provenite de pe fondul superior. Dacă această curgere cauzează prejudicii fondului inferior, proprietarul acestuia poate cere autorizarea justiției spre a face pe fondul său lucrările necesare schimbării direcției apelor, suportând toate cheltuielile ocazionate. La rândul său, proprietarul fondului superior este obligat să nu efectueze nicio lucrare de natură să agraveze situația fondului inferior."

Ori aici nu mai vorbim numai despre apa de ploaie în starea ei naturala ci pe de o parte despre dirijare a unei mari cantități de apa către proprietatea mea iar pe de alta parte aceasta apa este poluata cu fel de fel de produse petroliere, uleiuri etc.


In condițiile în care proprietarul stației de carburanți nu recunoaște ca apa este poluata, nici ca a influențat în vreun fel scurgerea naturala apei provenite din precipitații, trebuie sa găsesc o cale pentru a stopa poluarea proprietății mele. Proprietarul stației imi cere sa fac eu un șanț prin care sa direcționez apa mai departe în șanțul drumului național.

Ori daca el (1.) nu ar fi astupat & redirijat șanțul drumului național și (2.) daca ar fi amplasat rigole de scurgere la marginea platformei care sa dirijeze apa într-un separator de hidrocarburi, iar ulterior în șanțul drumului național, toate aceste probleme nu ar fi existat.

De ce trebuie sa suport eu consecințele și pana când ?

Ce ma sfătuiți sa fac?

Sa chem în instanta CNAIR-ul (Drumurile Naționale) sau sa încerc mai întâi o Mediere cu CNAIR ?

Sa chem în instanta proprietarul stației de carburanți ?

Sau sa chem în instanta ambele entități ?

Care ar fi formularea juridica corecta a solicitării mele în instanta ?

Sunt șanse sa obțin daune materiale ?

Mulțumesc pentru răspuns.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2022
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:51, 20 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un prim pas este sa depuneti o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data, la Agentia teritoriala de mediu. Se va face o ancheta si poluatorul va primi dispozitii scrise de remediere. Cereti sa vi se comunice si dvs. in scris, ce masuri s-au luat. In functie de raspunsul Agentiei de mediu si de abordarea poluatorului, dupa caz, puteti deschide actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Picatura streasinii hesperos hesperos Buna ziua. Am si eu o intrebare, referitoare la o problema cu vecinul: pentru a-mi putea mansarda casa am nevoie de stilpi de sustinere pentru aceasta in ... (vezi toată discuția)
Canal ape pluviale sermit sermit Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare: Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al ... (vezi toată discuția)
Functionarul ameninta-santuri KINGA123 KINGA123 Buna Ziua!Am o mare problema. Locuiesc la casa particulara, si din pacate relatia intre familia mea si a unor vecini nu este tocmai buna, problema principala ... (vezi toată discuția)