avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Jigniri repetate la locul de munca, firma nu se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Jigniri repetate la locul de munca, firma nu se implica.

Buna ziua,
Exista vreo institutie a statului care poate lua masuri impotriva celor care isi jignesc colegii? Sunt intr-o astfel de situatie, cronica as spune, pentru ca firma, desi este la curent cu astfel de practici, nu se implica si se rezuma la a-i cataloga "atat ii duce capul". Corect, atat ii duce, dar mi-e din ce in ce mai greu sa suport apelative de genul "nebun si handicapat", sa imi fie terfelita imaginea si chiar sa suport atacuri la familia mea. Recunosc ca si eu am gresit, caci am vrut de mai multe ori sa plec dar m-am vandut pe bani (nu pleca si iti dam atat in plus la salariu). De multe ori am raspuns, in defensiva, cu aceeasi moneda, dar faptul ca firma nu i-a masuri ii face mai agresivi pe zi ce trece iar pe mine din ce in ce mai retras, pesimist si, mai grav, am inceput sa duc acasa aceste mizerii, adica nu ma pot debarasa de ele nici in linistea familiei. Inainte le lasam in firma si acasa imi vedeam de ale mele, acum nu. Mentionez ca in "meniul" acestor indivizi nu sunt numai eu, iar firma ar putea afla usor cine sunt capii rautatilor doar discutand, individual, cu toti oamenii. Problema e ca golul lasat de ei, daca sunt sanctionati dupa .... merite, ar fi greu de acoperit cu noi veniti pentru ca ni s-a dus vestea in bransa si vin doar oameni care nu rezista nici macar doua zile sau au problemele cu alcoolul si disciplina, plus ca nu se pot baza pe ei pe termen lung. Le-ar fi mult mai usor sa acopere doar postul meu decat 3-4 posturi daca ar aplica legea.
Acum merg pe "ori la bal, ori la spital". Daca e spital, macar sa fac maximum damage in speranta ca vor invata ceva din experienta si nu vor fi atat de toleranti cu astfel de practici pe viitor. Pentru bal am o mica speranta pentru ca nu o sa mai apelez la primul sef ierarhic si voi cere o audienta la manager, dar mi-e greu sa cred ca nu e in tema cu fenomenul.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2022
Misu1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 21 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Puteti reclama neregulile de la locul de muncă Inspecției Muncii sau Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„Constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre urmatoarele forme: conduita ostilă sau nedorită, comentarii verbale şi acţiuni sau gesturi.

Constituie hărţuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnităţii, integrităţii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajaţi, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înţelesul prezentei legi, stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă”, se arată în legislatie.

Detalii:

Cum poate dovedi un salariat hărțuirea morală la locul de muncă?
www.avocatnet.ro/articol_555...

... salariaţii hărţuiţi moral la locul de muncă pot obține despăgubiri, în instanță, de la angajator
www.avocatnet.ro/articol_482...
Pe martori ma pot baza doar daca sunt citati si sa li se spuna clar ce risca daca mint sau daca nu spun ceea ce stiu. Firma va face totul sa acopere murdaria, risca minim 30.000 lei amenda (cunosc legea) si nu vad pe nimeni care sa isi puna in pericol slujba de dragul meu. Nu mai suntem de mult o natie cu onoare, doar indivizi cu interese. Vor colabora cu anchetatorii doar daca au de ales intre ciocan si nicovala.
Cu ceva timp in urma (cu putin inainte de pandemie) am avut o dovada scrisa si am distrus-o, ca prostul. Totusi, ii stiu pe toti care au fost martori si intrebarea mea este daca ii pot cita in fata celor de la Inspectia Muncii? Biletul acela nu mai exista, dar martorii care l-au vazut si cine l-a scris inca sunt in firma. Problema e ca le e cald si bine langa autor, sunt oamenii lui, mai pe scurt.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le puteti mentiona numele in sesizarea catre Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ce pot face daca o colega de la serviciu ma jigneste ... Cri2005 Cri2005 Buna ziua ,ce pot face daca o colega de la serviciu ma jigneste ,ma injura ,a sarit la mine ca ma loveste si cu alte colege face acelasi lucru,am vorbit cu ... (vezi toată discuția)
Jignit la locul de munca Madalin196 Madalin196 Jignit la locul de munca.... Buna seara! Am o problema la locul de munca ,șefa mea are covid și în locul ei a lăsat un coleg de munca ,el este tehnician pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ma puteti ajuta cu un paragraf referitor la ''sancțiuni ... Cioco85 Cioco85 Buna seara, Ma puteti ajuta cu un paragraf referitor la \'\'sancțiuni disciplinare, în condițiile prevăzute de lege, pentru angajații care încalcă ... (vezi toată discuția)