avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil. Buna ziua. Va rog sa ma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea ...

Concediu crestere copil.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: o salariata care are CIM suspendat pentru crestere copil este obligata sa vina la serviciu mai devreme cu o luna? Mentionez ca persoana respectiva este insarcinata iar si ar mai lucra aproximativ 2 luni si intra iar in concediu prenatal.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 22 Februarie 2022
Buna ziua,
Da, trebuie sa revina cu o luna mai devreme, "luna tatalui".
La revenire poate beneficia de Concediu materna, cele 126 de zile dar pentru asta trebuie sa va aduca o adeverinta de la AJPIS din care sa rezulte perioada de CCC precum si cuantumul indemnizatiei.
Multumesc pentru raspuns dar in cazul in care sotul nu lucreaza cum se procedeaza? De asemenea decizia de suspendare a fost facuta pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
mitrofan emilia, utilizator
Art. 11 din OUG 111/2010
(1) Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și celor aflate în situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situația în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
(2) În situația prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat inițial concediul și indemnizația pentru creșterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul în care persoana care a solicitat inițial concediul și indemnizația pentru creșterea copilului optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).

Asteptati si un raspuns mai avizat dar eu cred ca in acest caz ramane in concediu pana implineste cel/cea mic/a 2 ani, urmand ca la revenire sa intre in concediu maternal, aducand adev. de la AJPIS.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Ionut.ion, utilizator
Sotul indeplineste conditiile de a beneficia de indemnizatie ?

mitrofan emilia a scris:

Multumesc pentru raspuns dar in cazul in care sotul nu lucreaza cum se procedeaza? De asemenea decizia de suspendare a fost facuta pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire ccc maryag maryag buna ziua ,as dori un sfat daca se poate intr.o problema;; am o fetita nascuta in 3 mai 2014 s sunt in concediu pana in 3 martie 2016 ultimile 2 luni sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata claudialexe claudialexe Buna ziua.As dori sa stiu daca tatal mai este obligat sa-si ia luna de concediu crestere copil daca mama se intoarce mai devreme la munca.Si daca da ,puteti ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)