avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Suntem căsătoriți și deținem un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate ...

Bună ziua. Suntem căsătoriți și deținem un apartament proprietate comună în devălmășie. Vrem partaj voluntar (amiabil) la notar, în care unul din soți îi cedează celuilalt, fără sultă, cota de 1/2 care i s-ar cuveni în urma partajului, cel din urmă devenind unic proprietar. Un notar ne-a spus că este necesar și un act de lichidare a regimului matrimonial, în vederea stabilirii cotelor de contribuție înainte de partaj. Citind însă Art. 319-320 și Art. 358 din NCC reiese că acest act nu este necesar, noi nedorind schimbarea regimului matrimonial. Dorim să aflăm deci dacă un astfel de act de lichidare a regimului matrimonial trebuie făcut sau nu în cazul unui partaj voluntar în timpul căsătoriei, în condițiile menționate mai sus. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Danny86 , utilizator 22:15, 22 Februarie 2022
Buna ziua. Notarul are dreptate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate și argumentați într-un fel, m-ați ajuta să înțeleg și de ce are dreptate.

Eu am găsit pe site-urile altor notari, citez:
"În baza art. 319-320 din noul cod civil, regimul matrimonial se lichidează:
-la desfacerea căsătoriei prin divorţ;
-la schimbarea regimului matrimonial existent sau
-la decesul unuia dintre soţi."
Ori noi suntem căsătoriți, în viață și nu dorim schimbarea regimului comunității legale, nu ne încadrăm nicăieri.

De asemenea:
"Este admisibil partajul bunurilor comune în timpul comunităţii, fără ca prin aceasta să se lichideze regimul comunităţii sau să se modifice regimul matrimonial ales în baza art. 369 din noul cod civil."
sau
"Nu trebuie sa confundam obligatia de a se stabili cota de contributie cu incheierea unui act de lichidare a regimului matrimonial. Acesta se va incheia numai in cazul in care sotii doresc sa modifice regimul matrimonial care sa le fie aplicabil. Este adevarat ca o prima cerinta a actului de lichidare este tocmai stabilirea cotelor de contributie dar, in vreme ce actul de lichidare va contine obligatoriu si referiri la incetarea regimului matrimonial, in cazul partajului este suficienta numai simpla stabilire a cotelor de contributie fara a mai fi necesara adugarea altor elemente. Cert este deasemenea ca partajul in timpul comunitatii de bunuri se incheie fara a fi necesara intocmirea unui act de lichidare. Putem spune deci ca stabilirea cotei de contributie la dobandirea bunurilor comune si la indeplinirea obligatiilor conjugale este singura conditie, necesara si suficienta pentru a se putea trece la impartirea unuia, a mai multor bunuri sau a tuturor bunurilor existente in patrimonial comun al sotilor."
Nu dau numele notarilor, nu cred că e voie.
Oricum va trebui să consultăm și alți notari, dintre cei cu experiență, numai așa ne lămurim pe deplin.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Danny86, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Se lichidează comunitatea legala în privința bunului pe care doriți sa îl partajați. Pe restul bunurilor comune, regimul matrimonial se păstrează.
În primul rând, prin actul de lichidare, se stabilește cota de contribuție a fiecărui soț, la dobândirea bunului comun.
În al doilea rand, în urma actului de lichidare, soții devin din codevalmasi în coproprietari (pentru ca mai apoi soțul sa va transmită cota de 1/2). Ca sa existe o cota, trebuie sa existe indiviziune, nu devălmăşie.
Cat timp bunului este deținut în devălmăşie, nu poate fi vorba de nicio cota.
2. Partajul fără sulta este o liberalitate.
Adică o donație și se înregistrează ca atare în Registrele Naționale Notariale.
Soțul va transmite jumătatea lui din bun, gratuit, fără a primi nimic în schimb.
Actul juridic corect, care reflecta ceea ce vreți dvs sa faceți este un contract de donație, nu un partaj.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:

Dacă știți dvs atât de bine, de ce v-ati mai dus la notar? Faceți facultatea de drept pe internet.


Eu am cerut pe forum niște lămuriri însoțite și de explicații, altfel am pus întrebarea degeaba. Nu m-am dus la notar, doar l-am întrebat online de costuri și proceduri. Actul respectiv costă niște bani și vreau să știu pe ce dau banii înainte, nu toți notarii dau și explicații amănunțite. Citatele de mai sus nu sunt creațiile mele, fiecare înțelege cum poate din ele. Că partajul fără sultă este asimilat unui act de donație știam, nu mă deranjează cu nimic asta, cu actul de lichidare a regimului matrimonial este nedumerirea mea. Mulțumesc pentru explicația de la punctul 1, nu înțeleg totuși de ce acei notari susțin că partajul în timpul comunității de bunuri se încheie fără a fi necesară întocmirea unui act de lichidare.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Danny86, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui imobil de fosti soti fara lichidarea regimului comunitatii legale utilizatorDan utilizatorDan Doi fosti soti, divortati in ianuarie 2012, vand, fara a incheia ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII LEGALE, un imobil, bun comun in ... (vezi toată discuția)
Partaj in timpul casatoriei dragdel dragdel buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face partaj voluntar in timpul casatoriei, obiectul fiind un apartament, iar sotul care cedeaza partea sa faca act de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am ajuns cu sotul meu la un consens.dorim sa facem ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Am ajuns cu sotul meu la un consens.Dorim sa facem separare de bunuri ,fara sa divortam,el cedandu mi partea lui din proprietate…Se poate realiza ... (vezi toată discuția)