avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art. 80 codul muncii reinterpretat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art. 80 codul muncii reinterpretat

Buna ziua,

Chiar daca poate suna repetitiv si redundant fata de alte intrebari similare, va rog sa ma ajutati in intelegerea termenilor indexare, majorare si REactualizare din art. 80 codul muncii.... insa va rog sa imi dati ca argument eventual un articol, o prevedere o ceva in care este stipulat negru pe alb ce inseamna acesti termeni pentru a putea fi pusi in practica. da stiu se vor face trimiteri la CCM sau alte norme interne angajatorului care modifica grila de salarizare asa ca va intreb INDEPENDENT de aceste reglementari interne, daca exista pe undeva stipulat, prevazut in legislatia externa unei organizatii aceste explicitari. sa spunem ca nu a fost modificat CCM, nu au aparut modificari de grila. sa imi spuneti cum se face calculul corect la un salariu de incadrare (brut) si cu tot cu restul veniturilor (tichete/pensii pilon III, copil, prime) sa zicem de 10.000 de lei venit brut. eu inteleg ca 1.indexarea se face va face o data prin indicele de inflatie... dar cum? luna de luna? la suma totala.? care indice? cel anual? cel lunar? sa zicem ca am de recuperat acesti 10.000 de lei brut/luna total venituri timp de 12 luni. de la 01.01.2021 la 31.12.2021, care e calculul corect? se aplica acest indice de inflatie asupra tichetelor de masa, primelor, pensiilor - pilon III? se aplica doar la salariul brut sau la venitul brut? (care reprezinta de fapt total drepturi salariale) 2. majorare inseamna ca se va majora dreptul salarial daca au existat majorari, exemplu valoarea tichetului de masa sau reprezinta altceva??? 3. REactualizari = aici inteleg ca ar trebui sa intre dobanda penalizatoare, sau nu? daca nu intra aici dobanda, unde se incadreaza dobanda? si daca se incadreaza pe undeva care e dobanda care se aplica? si aceeasi dilema, la ce suma? la salariul brut sau venitul brut?.... sper ca nu am exagerat cu intrebarea dar neffind de profesie, economistii si juristii apelati cu aceeasi speta mi-au raspuns complet diferit. multumesc.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
danbutnaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 22 Februarie 2022
Codul Muncii
art. 80
(1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanța va dispune anularea ei și va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere.
(3) În cazul în care salariatul nu solicită repunerea în situația anterioară emiterii actului de concediere, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești.

" ... stabilirea nivelului despăgubirilor despre care fac vorbire dispozițiile art. 80 din Codul muncii este nu numai o despăgubire ce reprezintă o plată retroactivă a unor drepturi salariale ce nu au mai fost achitate salariale din cauza intervenirii faptului concedierii, concediere declarată, ulterior, nelegală,
..... art. 80 din Codul muncii statuează în privința „despăgubirilor”, cuantificate prin raportare la „drepturile salariale”, și nu dispune direct în sensul de a se face „plata salariilor” deoarece, până la reîncadrare, salariatul nu poate primi un salariu. În aceste împrejurări, despăgubirile nu reprezintă o contraprestație a muncii, ci echivalentul drepturilor sale salariale pe care le-a pierdut, fiind o sancțiune a unui comportament nelegal a angajatorului. "
Sursa:
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare sume in cadrul expertizei - brute sau nete? alcibiade alcibiade Buna ziua , In cadrul unei expertize contabile judiciare : A) daca instanta nu hotaraste actualizarea drepturilor salariale restante si nu este vorba de ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere anulata ionigeo ionigeo Un angajat a carui decizie de concediere a fost anulata de instanta poate fi angajat din nou in aceeasi unitate? Multumesc. (vezi toată discuția)
Repunere in functie in urma hotararii judecatoresti Danaioana Danaioana Buna ziua, Salariat, unitate bugetara, concediat. Castiga in instanta, astfel ca trebuie repus in functie, in urma hotararii judecatoresti definitive, in ... (vezi toată discuția)