avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate bun dobandit inaintea casatoriei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate bun dobandit inaintea casatoriei?

Buna ziua.
Detin in proprietate un spatiu comercial unde am facut contract de comodat unei societati care are declarat si sediul social acolo. Recent am prelungit perioada de comodat si, societatea a solicitat la Registrul Comertului prelungirea sediului social insa, le-a fost respinsa cererea. Motivatia a fost ca pe noul contract de comodat trebuie si acordul coproprietarului (sotul meu), desi am explicat ca acest bun este dobandit inaintea casatoriei si eu sunt unic proprietar.
Cum pot proceda in aceasta situatie? De ce considera Registrul Comertului ca exista coproprietar pe acel bun? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MihaelaaC73 , utilizator 18:54, 24 Februarie 2022
Nu stiu de ce..
Puteti sa le transmiteti copii dupa actul de proprietate, dupa certificatul de casatorie si dupa un extras de Carte Funciara pentru informare (unde sa se vada ca imobilul nu este notat ca locuinta a familiei), impreuna cu o cerere scrisa.
Nu ar fi o problema sa fac un contract nou unde sa semneze si sotul meu asa cum vor dansii. Doar ca ar fi o eroare, si chiar ma gandeam ca poate s o fi schimbat cumva legea si nu stiu eu.
Nu s-a schimbat nimic. Bunurile dobandite anterior casatoriei sunt bunuri proprii.
De asta v-am sugerat sa trimiteti si o copie dupa certificatul de casatorie, ca sa confrunte datele.
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2022
raluk0207, utilizator
Ați încheiat vreo convenție matrimonială?
Dacă nu, atunci ...

Art. 339. NCC
„Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor”.

Per a contrario, un bun dobândit înainte de încheierea căsătoriei este bun propriu (regimul matrimonial produce efecte numai din ziua încheirii căsătoriei).

Art. 342. NCC
„Fiecare soţ poate folosi, administra şi dispune liber de bunurile sale proprii, în condiţiile legii”.

Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2022
romascanu, moderator
Nu am incheiat nicio conventie, am optat pt regimul comunitatii legale. Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim matrimonial sorina86 sorina86 Buna ziua. Acum 2 ani am facut un credit la banca pentru a-mi achizitiona o locuinta prin programul prima casa. As vrea sa stiu ce se va intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii legale giulia07 giulia07 Buna ziua! As dori sa-mi clarificati o chestiune , daca se poate, referitoare la Noul Cod Civil. In regimul comunitatii legale (asimilat celui existent pana ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale soților în noul cod civil Antoanela Geaman Antoanela Geaman Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei ... (vezi toată discuția)