avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! In speranta ca ne veti lamuri pe deplin, va ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! In speranta ca ne veti lamuri pe deplin, va supun ...

Buna ziua!
In speranta ca ne veti lamuri pe deplin, va supun atentiei urmatoarea situatie:
- Sotia mea nascuta la data de 02.04.1967, este persoana incadrata cu handicap grav in baza Certificatelor de incadrare in grad de handicap (primul, emis in 2013 si ultimul cu valabilitate permanenta emis in 2015), in prezent este angajata cu jumatate de norma la o institutie de stat.
- In data de 27.07.2010 in timp ce ne aflam in concediul de odihna in Italia, a suferit un soc anafilactic in urma intepaturilor de albine, avand ca urmare o tetrapareza spastica, declansandu-i astfel starea de invaliditate.
- Dupa ce a fost internata timp de doua luni intr-un spital din Italia, la revenirea in tara a fost internata in perioada 24.09 – 08.10.2010 la INSTITUTUL NATIONAL DE NEUROLOGIE SI BOLI NEUROVASCULARE BUCURESTI, iar in perioada 08.10 – 11.11 2010 a fost internata la SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA MILITAR CENTRAL DR. CAROL DAVILA DIN BUCURESTI.
- Dupa acordarea celor 180 de zile de concediu medical, a fost supusa expertizei privind capacitatea de munca si s-a emis Decizia medicala asupra capacitatii de munca in 08.07.2011 cu incadrare la cererea noastra, in gradul trei de invaliditate, fapt care ii dadea dreptul sa munceasca cu jumatate de norma.
- Ulterior, s-a emis o noua Decizie medicala asupra capacitatii de munca in 21.07.2011 si a fost incadrata in gradul unu de invaliditate, fapt pentru care am depus contestatie. Contestatia a fost solutionata de catre comisia medicala de contestatii a INSTITUTULUI NATIONAL DE EXPERTIZA MEDICALA SI RECUPERARE A CAPACITATII DE MUNCA – BUCURESTI care a emis o noua Decizie medicala asupra capacitatii de munca in data de 12.01.2012, in care a fost reincadrata in gradul trei de invaliditate si a continuat activitatea la institutia sus mentionata, pana in prezent. Mentionez ca pe perioada solutionarii contestatiei, sotia a lucrat program normal de 8 ore, avand astfel continuitate la locul de munca.
Avand in vedere stagiul de cotizare realizat inainte de aparitia invaliditatii (25 ani, 4 luni si 23 de zile – conform prevederilor Deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate emisa in 03.08.2011), precum si faptul ca a desfasurat activitatea neintrerupt la institutia sus mentionata pana in prezent (adica o perioada de aproximativ 11 ani) , va adresez rugamintea sa imi precizati daca se poate pensiona in calitate de persoana incadrata cu handicap grav prin reducerea varstei de pensionare conform prevederilor OUG nr. 94/2021.
Va multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Am depus dosarul pentru pensie de urmas pentru o persoana cu ... mihaistoica202 mihaistoica202 Am depus dosarul pentru pensie de urmas pentru o persoana cu handicap a carui sunt tutore legal, prin decizie judecatoreasca definitiva. Am fost sunat astazi ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru schizofrenie arriana81 arriana81 Buna ziua, am un prieten care are 35 de ani,iar la varsta de 28 de ani ( din 2005) s-a imbolnavit, la inceput a fost diagnosticat cu episod psihotic ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate alexandru34 alexandru34 Buna! In luna octombrie 2010 mamei mele i-a fost schimbat gradul de invaliditate din 2 in 3 de catre medicul expert al asigurarilor sociale. Inainte de ... (vezi toată discuția)